De eerste afspraak: Wat je lichaamstaal verraadt

Uw lichaamstaal is erg belangrijk. Wat verraadt uw lichaamstaal over u en hoe kunt u misverstanden vermijden? Tips van communicatieonderzoekers!

Eindelijk is het zover! Na wekenlang ’s avonds e-mails te sturen en spannende telefoongesprekken te hebben gehad, zit Mark nerveus in een café en wacht op Lisa. Hij heeft haar foto al goed bekeken, maar vaak zien mensen er in levende lijven toch anders uit. Verder moet hij ook nog kijken of de gesprekken even spannend zouden zijn als de anonimiteit van het daten via internet weg is.

Nu gaat het echt gebeuren voor Mark en Lisa. Mark is er al vroeg bij, terwijl de dame zichzelf een paar minuten extra gunt. Gespannen en met gebogen kop kijkt Mark naar de deur. Elke keer dat deze opengaat begint zijn hart sneller te kloppen. Hij trappelt nerveus met zijn linkervoet, en zonder het te merken bijt hij aan zijn nagels. Opeens bedenkt hij zich: zou dit echt de eerste indruk moeten zijn die Lisa van hem heeft? Voordat hij in paniek raakt, haalt hij herhaaldelijk diep adem en denkt over hoe hij de situatie het beste zou kunnen aanpakken.

Lees ook: Eerste date zenuwen? Probeer deze vragen!

Lichaamstaal bij de eerste date: waar op te letten.

De manier waarop wij ons door lichaamstaal, gebaren en gezichtsuitdrukkingen presenteren, bepaalt hoe andere personen ons waarnemen. Het is wetenschappelijk bewezen, dat een gezond zelfbewustzijn in veel levensaspecten de sleutel is tot succes. Zelfbewuste – niet arrogante of verlegen – personen, worden aantrekkelijk, succesvol en sympathiek gevonden door anderen. In geen geval moet een persoon dus bij een eerste afspraak arrogant of verlegen overkomen.

Herinnert u zich een moment waarop u een extreem verlegen persoon bent tegengekomen? Alhoewel verlegenheid bij kinderen schattig kan zijn, wordt het bij volwassenen gezien als een vorm van incompetentie. Verlegenheid kan ook als desinteresse worden geïnterpreteerd – allemaal dingen die het beste te vermijden zijn op een eerste date!

Het andere uiterste dat een negatieve indruk achterlaat is arrogantie. Arrogantie ontstaat vaak uit angst en onzekerheid, maar uw date zal geen gedachte kunnen lezen en dus geen blik krijgen op de achtergrond van uw gedrag.

Let goed op uw lichaamstaal: arrogantie komt vaak naar boven tijdens interactie tussen meerdere mensen. Zo kan een opgeheven kin en een kritisch blik arrogant overkomen, dus vermijd dit! Nu weer even terug naar onze twee vrienden in het café.

De eerste ontmoeting in persoon: tips voor de eerste date

Uiteindelijk gaat de deur voor de honderdste keer open en loopt Lisa het café binnen. Wat doet Mark? Hij raakt in paniek. Wat nu? Aan de ene kant wil hij niet te euforisch lijken maar aan de andere kant ook niet te nonchalant. Wat hij in ieder geval niet kan doen is haar negeren. Opspringen en haar in de armen springen met een luide “Hallo!” zou ook iets teveel van het goede zijn. Wat is de juiste middenweg tussen onverschilligheid en zenuwachtigheid om aantrekkelijk, sympathiek, toegankelijk maar niet naïef of wanhopig over te komen? Aangezien Lisa Mark nog niet heeft gezien, maar wel in de juiste richting kijkt kan Mark knikkend en glimlachend zwaaien. Op deze manier kan hij Lisa’s aandacht trekken zonder dat het hele café in hun richting kijkt.

Een klein knikje met het hoofd en een handgebaar komen volgens de resultaten van onderzoek naar communicatietechnieken heel vriendelijk over en trekken de aandacht van een persoon.

Inmiddels staat Lisa voor Mark. Nou is het tijd voor de volgende stap: hoe kan hij haar het best begroeten de eerste keer? Zou hij moeten zitten of staan? Haar hand schudden of zijn ze door het e-mail contact inmiddels al in de fase dat ze elkaar kunnen omarmen? Kan hij haar zelfs met een kusje op de wang begroeten? Hij kent haar nu al een tijdje, maar aan de andere kant kent hij haar nog helemaal niet. Misschien wil ze helemaal geen omarming, of ziet ze een handschudding juist als afwijzing. Wat moet Mark doen?

Hij moet in ieder geval opstaan voor haar, een elegant gebaar dat niet ouderwets is en nog steeds op prijs wordt gesteld. Maar wat daarna?

Hier komen weer de resultaten van communicatieonderzoeken van pas. Het beste kunt u zachtjes haar elleboog of schouder aanraken en haar met de naam begroeten. Dit is netjesen niet te opdringerig, maar helpt met contact opnemen en een relatie te bouwen met de persoon.

Aan tafel kunnen ze het beste in een hoek van 90 graden zitten in plaats van direct tegenover elkaar. Dit creëert open, informele, vertrouwde en ontspannen communicatie terwijl een gesprek van gezicht naar gezicht voor een iets serieuzere atmosfeer zorgt.

Mark en Lisa zitten samen aan tafel en het ijs is gebroken. Doordat ze al een tijdje e-mailcontact hebben gehad, hebben ze al veel onderwerpen om te bespreken wat het makkelijker maakt een gesprek te beginnen. Dat is een groot voordeel van online dating!

succesplan stap 7 hoe gedraag ik me op de eerste afspraak elitedating

Hoe toon ik interesse in wat mijn date te vertellen heeft?

Mensen bekijken Mark en Lisa in het café en zien gelijk dat ze een intensief gesprek hebben, dat niet gauw lijkt op te houden. Hun lichaamstaal, gebaren en gezichtsuitdrukkingen verklappen dat ze beiden groot interesse hebben in wat de andere zegt.

Er zijn enige basisregels in het communicatieonderzoek over hoe men interesse toont in een gesprek: een knikje met het hoofd laat zien dat u actief luistert naar de ander. Dit moedigt uw gesprekspartner aan om door te praten en zal tot langere gesprekken leiden. Uw lichaam hoort nu ook naar uw gesprekspartner gericht te zijn.

Het is ook heel belangrijk nu en dan oogcontact te zoeken of om te kijken naar het object dat in het gesprek besproken wordt. Als Lisa bijvoorbeeld uitlegt waarom ze een armbandje draagt zou Mark deze even moeten bekijken. Ook door de woordjes of zinsdelen van uw gesprekspartner te herhalen laat u zien op de woorden te letten en geïnteresseerd te zijn.

Humor kan een moeilijk thema zijn als het gaat om mensen die elkaar nog niet zo goed kennen. Een grap kan verkeerd geïnterpreteerd of niet begrepen worden, aangezien niet alle mensen dit met gezichtsuitdrukkingen laten zien. Weet dus dat uw gesprekspartner niet ziet wanneer u een grap maakt en wanneer niet als u niet de juiste lichaamstaal gebruikt.

Volgens communicatieonderzoek is hier ook een uniek gebaar voor dat er voor zorgt dat dit soort misverstanden vermeden worden: kantel uw hoofd zachtjes opzij en knipper zacht met uw ogen. Als dit er te gespeeld uitziet kunt u ook simpelweg lachen of glimlachen om te laten zien dat het om een grapje ging. Hoe u zich ook gedraagt, vergeet niet dat de persoon tegen wie u het heeft u nog niet kent en verwacht dus ook niet dat hij/zij uw gedachten kan lezen of u blind zal begrijpen.

Mark en Lisa lijken geen last te hebben van communicatieve misverstanden. Mark ziet wel wat in Lisa, en ook Lisa wil Mark tonen dat ze hem aantrekkelijk vindt. Maar hoe?

Hoe toon ik interesse in een persoon, zonder met de deur in huis te vallen?

Communicatieonderzoekers raden hiervoor dezelfde houding aan die u ook kunt gebruiken om interesse te tonen in een gesprek: open zijn, lichaam gericht op de andere persoon, een glimlach en oogcontact. Vooral vrouwen tonen graag affectie door hun hoofd zachtjes schuin te houden, hun kin te verlagen en vanonder hun wenkbrauwen naar voren te kijken. Ook pruilen en lippen bijten laten interesse zien. Zo zijn ook korte aanrakingen, bijvoorbeeld tijdens het samen lachen over een grap, een teken van interesse. Er zijn ook sommige dingen die op de eerste date al met woorden gezegd mogen worden: bijvoorbeeld als u een goede tijd hebt gehad en de andere persoon graag nog een keer zou willen zien!

Heb jij tips voor wat je wel of juist niet moet doen op een eerste date? Laat het ons weten in een bericht onderaan de pagina!

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie