Zonder partner; enige single in je vriendengroep

zonder partner elitedating

Zonder partner in je vriendengroep; uit het niets lijkt ineens iedereen een relatie te hebben. “Ik” verandert in “wij”, behalve wanneer het om jou lijkt te gaan. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Wij laten je zien hoe je eventuele dilemma´s kunt voorkomen.

Waarom single?

Naar schatting zijn er in Nederland op dit moment ongeveer 2,2 miljoen mensen alleenstaand. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren stijgen met maar liefst 0,8 miljoen. Deze groei zal voornamelijk te zien zijn bij mensen van middelbare leeftijd. Een leven leiden zonder partner, het kan een bewuste keuze zijn of diepere gronden hebben. Is je relatie recentelijk stukgelopen? Ben je één keer teveel gekwetst en neem je sindsdien liever geen risico? Of ben je op zoek naar “de ware” en is deze vooralsnog onvindbaar?

Singles dromen over het vinden van de perfecte partner. Gedurende hun zoektocht naar perfectie, houden er veel vast aan de gedachte geen partner nodig te hebben.

Zonder partner; de mening van de maatschappij

“Wie alleen leeft, heeft het goed, heeft niemand om zich heen, die hen pijn doet”. –Wilhelm Busch

Veel mensen die een relatie hebben, denken met plezier terug aan hun leven als single en halen graag leuke herinneringen op. Echter zijn het slechts herinneringen -en al zijn ze nog zo mooi – velen zouden hun veilige en beschermde leven vermoedelijk niet opgeven voor een onstabiel leven als vrijgezel.

De openlijke mening over singles is erg tegenstrijdig. Aan de ene kant straalt het leven zonder partner vrijheid en onafhankelijkheid uit. Daarentegen vinden mensen het vaak sneu en hebben ze medelijden met de alleenstaanden. Deze meningen zijn te danken aan het feit dat mensen die een relatie hebben, hun ideeën, verwachtingen en idealen op de singles in hun omgeving projecteren.

De huidige maatschappij is milder geworden wanneer het om het partnerschap gaat. Tegenwoordig heerst er waardering voor mensen die hun leven zonder partner niet op willen geven; mensen die hun aandacht vooral willen richten op hun carrière en persoonlijke ontwikkeling.

Vijfde wiel

In een vaste vriendengroep ontstaan vaak ongemakkelijke situaties, waarin eens te meer duidelijk wordt dat jij als enig lid zonder partner buiten de boot valt. Verjaardagen, bruiloften, gezamelijke vakanties en andere soortgelijke gelegenheden kunnen pijnlijk zijn wanneer je zonder gezelschap komt. Op zulk soort gelegenheden komen onderwerpen als (het combineren van) kinderen en werk en relatieproblemen veelvuldig aan bod. Onderwerpen waarin jij als vrijgezel misschien niet veel ervaring hebt en wellicht niet over mee kunt praten. De koppelpogingen van je vrienden kunnen niet uitblijven. Ze hebben wellicht de beste intenties, echter heb je er niet om gevraagd en kan het gênante situaties opleveren.

Een ander gevolg van een leven zonder partner in een vriendengroep kan zijn, dat je niet meer wordt uitgenodigd voor bepaalde evenementen. Zij proberen zich in jouw schoenen te verplaatsen en gaan ervan uit dat je niet zit te wachten op een uitnodiging voor de zoveelste filmavond waarin jij alleen bent tussen vele koppels.

Omgekeerde psychologie

Onze gedachten spelen soms spelletjes met ons. De uitdrukking “het gras is altijd groener aan de overkant” doet haar naam eer aan. Vaak willen we juist dat wat we niet hebben, of kunnen krijgen. Het leven zonder partner brengt vele voordelen met zich mee. Onthoud dus goed, dat er mensen om je heen zijn die je benijden vanwege je persoonlijke ontwikkeling, goed lopende carrière, toekomstperspectief, onafhankelijkheid, of om die wereldreis die je misschien van plan bent om nog te gaan maken.

Tips van ELITEDATING

Probeer je vrienden op een subtiele manier duidelijk te maken dat je hun goede bedoelingen waardeert, maar dat ze onnodig zijn. Je bent immers prima in staat je eigen beslissingen te nemen.

Het spel der liefde is echter moeilijk onder controle te krijgen. Het is dikwijls zo dat, wanneer je niet op zoek bent naar je ware liefde, het je juist overkomt: je wordt verliefd. Veroordeel de knuffelige stelletjes in je vriendengroep dus niet, je zou wel eens de volgende kunnen zijn. Geniet van je leven zonder partner en de vrijheid die daarmee gepaard gaat. In de toekomst zul je wellicht met een glimlach op uw gezicht terugdenken aan de speelse, onverantwoordelijke en ongedwongen tijd van je singlebestaan.

Heb jij ervaringen met dit onderwerp? We horen graag je mening! Laat het ons weten in de comments onderaan de pagina.

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie