Kennismaken: “de essentie van het eerste contact”

kennismaken elitedating

Kennismaken valt sommige mensen zwaar. Terwijl het een kwaliteit betreft die je simpelweg kunt trainen! De één is geboren met een flinke dosis zelfvertrouwen, de ander te verlegen om iemand op straat aan te spreken. Hoe laat je een kennismaking bij het eerste contact gesmeerd verlopen? ELITEDATING neemt je aan de hand!

Waarom loopt een kennismaking niet zoals gewenst?

Je bent wellicht iemand met veel levenservaring en tevreden met de omstandigheden waar jouw leven zich in afspeelt. Toch kan het zo nu en dan voorkomen dat je na een kennismaking het gevoel hebt dat je eerste indruk niet optimaal is geweest. Je krijgt nooit een tweede kans op een eerste indruk. Dus hoe zorg je ervoor dat je beter wordt in het eerste contact tijdens het daten?

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op jouw kwaliteiten om mensen te leren kennen. Over het algemeen komen deze factoren voort uit sociale angst: “wat zullen anderen er wel niet van denken”. Een gedachte die bij veel mensen met een gering zelfvertrouwen vaak een rol zal spelen. Het kan ervoor zorgen dat sociaal contact ongemakkelijk verloopt. En dat kennismaken voor onnodige spanning zorgt.

De spanning die ontstaat, kan vaak eenvoudig worden voorkomen door je goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk; laat je niet verassen! Schrijf de stappen van te voren op, waarvan je denkt dat ze zullen bijdragen aan een goedlopend eerste contact bij een fysieke ontmoeting.

Oprecht kennismaken bij het eerste contact

Als het moment daar is, je hebt met iemand afgesproken of wilt iemand aanspreken die je nog niet kent. Probeer dan de gedachte die rekening houdt met “wat anderen wel niet zullen denken” geen ruimte te geven.

Begin na een korte introductie de kennismaking met een oprecht geïnteresseerde open vraag. Bijvoorbeeld: “Waar heb je die kleurrijke jas gekocht?” Met andere woorden: geef iemand anders aanknopingspunten om met jou over te praten. Voordat je het weet heb je een gezellig gesprek.

Ook al hoeft een gesprek niet altijd tot flirten te leiden, je traint jezelf in ieder geval in het kennismaken. Daardoor wordt het steeds makkelijker om een gesprek te beginnen! Een andere manier om de eerste kennismaking te oefenen is door je aan te melden bij een vereniging of door een cursus te volgen.

kennismaken elitedating

Volg een cursus en maak contact!

Het klinkt misschien ouderwets, maar het werkt goed om een cursus te volgen. Je leert er waarschijnlijk nieuwe mensen kennen met overeenkomende interesses. Training is herhaling dus door het proces van kennismaken vaker te herhalen zorg je ervoor dat je er beter in wordt. Zoek een interessante cursus uit of ga langs een openbare bibliotheek in de buurt waar ze cursussen organiseren. Begin bijvoorbeeld een kookcursus of breid je talenpakket uit!

Het beste werkt als je een cursus zoekt waar je écht belangstelling voor hebt. Dan is de kans dat je mensen ontmoet met gemeenschappelijke interesses groter. Een cursus hoeft dus niet alleen bij te dragen aan jouw zelfontplooiing. De mogelijkheden om op een ongedwongen manier mensen te leren kennen en op die manier het eerste contact te maken zorgt voor een extra dimensie.

Sociaal contact lijkt soms moeilijker dan het is. Probeer uit te gaan van je sterke kanten en laat je vooral niet verassen!

Over de auteur: Samuel Borst

Samuel Borst is redacteur bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Samuel Borst