Eenzaamheid en de zoektocht naar een partner

eenzaamheid bestrijden elitedating

In Nederland voelen meer dan drie miljoen mensen zich eenzaam. Zij missen een intieme relatie met iemand en/of hebben het gevoel dat zij niet voldoende mensen om zich heen hebben waar zij op kunnen vertrouwen. Zij voelen zich mistroostig, teleurgesteld en leeg.

Een gevoel van eenzaamheid

Veel mensen in Europa en daarbuiten voelen zich eenzaam. Professor Jenny Gierveld, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar eenzaamheid in Nederland. Uit haar studie blijkt dat ongeveer 20 procent van de volwassen bevolking zich gematigd eenzaam voelt en een kleine 10 procent ernstig eenzaam is.

Veel mensen die zich eenzaam voelen vinden het lastig om over hun ervaringen te praten. Enerzijds hebben zij het gevoel dat er niemand is die een luisterend oor kan bieden, anderzijds schamen sommige zich ervoor dat zij lijden aan eenzaamheid.

Het eenzame gevoel verlaten?

Helaas bestaat er geen eenduidige oplossing voor eenzaamheid. Er bestaan verschillende oorzaken van eenzaamheid en ook de intensiteit ervan verschilt per persoon. Het is hoofdzaam om de gevoelens van eenzaamheid niet te negeren. De nare gevoelens van leegte en neerslachtigheid mogen niet worden onderschat. Eenzaamheid vergroot de kans op een depressie en vermoedelijk is ook de kans op hartaandoeningen groter.

Het kan helpen om te achterhalen waar het gevoel vandaan komt en wat je zou willen veranderen in je leven. Wanneer je meer duidelijkheid hebt over het ontstaan van de eenzaamheid, kun je kijken naar de mogelijkheden om je eenzaamheid te verminderen en eventueel je sociale netwerk uit te breiden.

Als je graag een speciaal persoon wilt ontmoeten om kleine of grote momenten in je leven mee te delen, maar je vindt het lastig om mensen buiten je bestaande sociale kringen om te ontmoeten, kan het een goed idee zijn om je in te schrijven bij een gratis of betaalde datingsite. Bij ELITEDATING vul je een uitgebreide psychologische persoonlijkheidstest in, op basis waarvan je gematcht wordt aan 3 tot 7 partnervoorstellen per dag. Deze matches sluiten aan bij jouw persoonlijkheid, jouw levensstijl en jouw specifieke partnercriteria. Wellicht is online dating de oplossing tegen jouw eenzaamheid. Je kunt onze service vrijblijvend uitproberen.

vrijblijvend aanmelden bij elitedating

Als daten via internet niets voor jou is, zijn er wellicht (hobby)clubs waar je interesse in hebt, is er vrijwilligerswerk dat je ligt of zijn er andere organisaties die uitkomst kunnen bieden. De stichting Coalitie Erbij, de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, is een samenwerkingsverband die onder meer is opgericht om mensen zelf initiatieven te laten nemen ter voorkoming en vermindering van eenzaamheid. Het zoeken van professionele hulp is daarnaast zeker geen schande.

Naarmate je wat ouder word, is de kans groter dat er kennissen en vrienden wegvallen. Het kan dan helpen je wensen en verwachtingen van je sociale netwerk bij te stellen. Toch zijn mensen op leeftijd nog wel in staat hun netwerk uit te breiden. Kleinkinderen worden bijvoorbeeld volwaardige gesprekspartners en de kans bestaat dat weduwen een nieuwe partner vinden.

Eenzaamheid zonder partner

Uit onderzoek blijkt dat personen zonder een partner, ongeacht hun leeftijd, zich meer eenzaam voelen dan mensen die wel een partner hebben. Men mist een partner als aanvullend persoon, een partner biedt structuur in het alledaagse leven en hij of zij is vaak ook een belangrijk element in een sociaal netwerk. De kans op eenzaamheid is het grootst, wanneer je na de dood van uw partner of na een echtscheiding alleen blijft.

Een partner garandeert echter niet dat de eenzaamheid nooit toeslaat. De inhoud van je relatie kan bijvoorbeeld veel te wensen overlaten. Eenzaamheid kan ontstaan wanneer je partner niet aan je wensen en verwachtingen voldoet.

Uiteraard zijn er nog vele andere risicofactoren die een rol spelen bij een gevoel van eenzaamheid zoals het hebben van een slechte gezondheid, geldproblemen of bepaalde karaktereigenschappen zoals verlegenheid en onzekerheid.

Als je er klaar voor bent

De Stichting Eenzaamheid raadt het af om een partner te zoeken als recept tegen eenzaamheid. Als je een partner probeert te vinden terwijl je niet lekker in je vel zit, vind je waarschijnlijk niet iemand die bij je past. Probeer eerst het probleem van eenzaamheid op te lossen. Wanneer je zelf beter in balans bent, ben je ook aantrekkelijker voor anderen. Je hebt daarnaast beter je eigen wensen en verwachtingen van een relatie op een rijtje.

Besteed eerst voldoende tijd aan jezelf voordat je de stap maakt naar het zoeken van een nieuwe partner. Vervolgens kun je je bijvoorbeeld aanmelden bij single activiteiten of ervoor kiezen om je in te schrijven bij een relatiesite.

Bronnen:

1. Jenny De Jong Gierveld and Theo Van Tilburg, ‘The De Jong Gierveld short scales for emotional and social loneliness: tested on data from 7 countries in the UN generations and gender surveys’, European Journal of Ageing 7 (2010) 121-130.

2. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, ‘nationaal kompas volksgezondheid, eenzaamheid’ http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/omgeving/leefomgeving/eenzaamheid/eenzaamheid/

3. Stichting Eenzaamheid.info: http://www.eenzaamheid.info

4. J. de Jong Gierveld, ‘Nieuwe Eenzaamheid: wat kan ik eraan doen?’, Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 40 (2009) 100 – 101.

5. J. de Jong-Gierveld, ‘Eenzaamheid onder kwetsbare oudere mannen en vrouwen; oorzaken en oplossingen’, Bijblijven, 22 (2006) 67-75.

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie