Een groot leeftijdsverschil in een relatie: de realiteit

relatie met leeftijdsverschil elitedating.nl

Leeftijd is slechts een gemoedstoestand. Je bent zo jong als je je voelt. Toch? Grote leeftijdsverschillen tussen twee mensen in een relatie zijn lange tijd een taboe geweest in onze samenleving. Vooral als het een oudere vrouw met een jongere man betreft. Langzaam begint dit taboe meer bespreekbaar te worden en misschien zelfs wel te verdwijnen.

Liefde en leeftijd

Onze samenleving heeft de neiging neer te kijken op relaties met een groot leeftijdsverschil. Vooral wanneer een persoon oud genoeg is om potentieel een van de ouders (of grootouders) van zijn of haar partner te zijn, neemt de afkeuring toe. Deze afkeuring richt zich voornamelijk op het seksuele aspect. Dr. Sudeepta Varma verklaart: “We kijken naar een ouder persoon als iemand die een soort ouderlijke rol handhaaft. Wanneer we seksuele karakteristieken en betekenissen aan die ouderlijke rol toekennen, dan wordt dit een taboe, omdat niemand hun ouders als seksuele wezens wilt zien.“1

Lees ook:

De traditionele man-vrouw verhouding in gevaar

Er bestaat vooral een taboe op een relatie met leeftijdverschil als de vrouw degene is die ouder is. Als een oudere vrouw een jongere man date, gaat dat tegen het idee in van de traditionele relatie dynamiek, omdat de vrouw in een dominantere positie wordt geplaatst. Deze oudere vrouw is wellicht ook niet in staat om kinderen te krijgen en dit schendt het taboe op voortplanting.

De taboe heeft zijn origine in het voortbestaan van de mensheid. Dr. Helen Fisher, biologisch antropologe aan de Rutger Universiteit, legt uit dat een man die een relatie heeft met een oudere vrouw “vanuit een evolutionair perspectief een dood einde is,”2 omdat hij zich waarschijnlijk niet meer zal voortplanten.

De samenleving neigt minder kritisch te zijn als het leeftijdsverschil andersom is: een oudere man die een (seksuele) relatie heeft met een jongere vrouw. Het is veel normaler om mannen met een jonge minnaar te zien. Mensen zien traditioneel de man als de broodwinnaar.

Vanuit een evolutionair perspectief, is het logisch dat vrouwen liever een partner hebben die stabiliteit en zekerheid kan bieden, die beide meer waarschijnlijk te vinden zijn in een oudere man. Mannen daarentegen, worden verondersteld aangetrokken te worden door vrouwen in hun voortplantingsfase, wat vaak is als ze jonger zijn.

Liefde kent geen leeftijd – toch?

Het onderzoeksteam van ELITEDATING was benieuwd naar de ideale leeftijd van een partner voor onze leden. Wat is de minimumleeftijd van een droompartner voor verschillende leeftijdscategorieën? We vroegen het aan bijna een half miljoen van onze leden.

Uit de resultaten blijkt dat zowel mannen als vrouwen de voorkeur geven aan een partner die een paar- of veel- jaar jonger is. Onderstaande infografiek laat de ideale leeftijd per leeftijdsgroep zien.

De jongste leeftijdsgroep 18-29 jaar lijkt al een voorkeur te hebben voor vrouwen van een paar jaar jonger. Als ze ouder worden wordt hun voorkeur voor jongere vrouwen steeds groter relatief naar hun eigen leeftijd. Zo is de ideale vrouw van de eerste leeftijdscategorie slechts drie jaar jonger, terwijl dit voor de 70 plussers 8 jaar jonger is!

Ook bij vrouwen is een stijging te zien in het gewenste leeftijdsverschil met hun droompartner, hoewel met minder grote verschillen. Vrouwen onder de 50 nemen genoegen met een vriend die een jaar jonger is, vrouwen van 50-70 jaar prefereren een man met 2 jaar leeftijdsverschil. De oudste vrouwen zijn het meest veeleisend: de groep van 70 plussers date het liefst iemand van drie jaar jonger.

De cougar en de toyboy

De term Cougar wordt gebruikt om te verwijzen naar vrouwen die seksuele relaties zoeken met jongere mannen van minstens acht jaar jonger dan zijzelf (een toyboy). Verhalen van sterren als Madonna, Demi Moore en ons eigen Patricia Paay die gespot worden met een toyboy aan hun zijde vullen de roddelbladen. Er zijn tegenwoordig echter steeds meer vrouwen buiten de glamour van Hollywood die een relatie beginnen met een jongere man. Hoe valt dit te verklaren?

Salama Marine, samenwerkend psychologe van ELITEDATING legt ons uit: “Het is vrij waarschijnlijk dat vrouwen boven de 40 een lange relatie achter de rug hebben of misschien getrouwd zijn geweest, voordat ze zich inschrijven op bijvoorbeeld een datingsite. Voor hen betekent het zoeken van een jongere partner de vrije acceptatie van hun wensen en hun seksualiteit.”

“Veel oudere vrouwen voelen zich ook meer gewaardeerd door een jongere partner, omdat ze aan hun wens voldoen om seksueel actief te zijn. Dankzij sommige beroemdheden als Demi Moore of Madonna, heeft de naam cougar niet meer zo’n negatieve connotatie zoals het een paar jaar geleden had.”

Heb jij ervaringen met een relatie met een groot leeftijdsverschil? Laat het ons weten in een comment onderaan de pagina!

Over de auteur: Marthe Lem

Marthe Lem is redactrice bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Marthe Lem