Seksualiteit bij ouderen; met de jaren mee nog steeds genieten

seksualiteit bij ouderen elitedating

We worden allemaal ouder, dat is een feit. Maar gaat daarmee ook de behoefte aan intimiteit weg? Door het steeds veranderende lichaam kunnen sommige handelingen lastig worden; bijvoorbeeld het hebben van seks. Iets wat in de natuur van de mens ligt maar zowel fysiek als geestelijk lijkt dit een moeilijke kwestie te zijn. Zowel het hebben van seks en het er over hebben lijkt steeds moeilijker te gaan naarmate men ouder wordt. Op het onderwerp rust een taboe, wellicht moet er juist meer over worden gesproken om de situatie te veranderen en daarbij ook te verbeteren.

Seksualiteit bij ouderen; aan zin ontbreekt het meestal niet

Seksualiteit bij ouderen, het blijft een zeer onbesproken onderwerp. Betekent dit dat het niet meer gebeurt? Niets is minder waar. 97% van de mannen tussen de 55-70 jaar geven aan dat zij nog geregeld zin in seks hebben. Bij vrouwen is dit 75%.¹

Echter kan het zo zijn dat het met de jaren lastiger wordt. Doordat de lichamelijke conditie achteruit gaat, van zowel de man als vrouw, kunnen ze zich vaker onzeker gaan voelen. Bepaalde lichamelijke condities kunnen het vrijen lastiger maken. Het kan voorkomen dat door een ziekte of tekenen van ouderdom, iemand zich niet meer thuis voelt op seksueel gebied. Er zijn meerdere oorzaken die het vrijen ongemakkelijk kunnen maken. Denk aan herstel na een operatie of bepaalde medicatie. Seksualiteit bij ouderen kan om die reden anders zijn dan bij jongeren en het compliceren.

seksualiteit bij ouderen elitedating

Laat de geest mee veranderen met het lichaam

Het lichaam blijft eigenlijk altijd veranderen. Het gaat anders werken en daarmee voelt iemand zich misschien ook anders. Maar dit hoeft helemaal niet iets negatiefs te betekenen, iedereen zal het vroeg of laat meemaken. Zo kan het zijn dat je sneller moe bent ’s avonds, en misschien heb je dan geen zin meer om te vrijen. Een oplossing hiervoor kan zijn om het uit te stellen naar de ochtend. Dan zijn jij en je partner wellicht wat meer uitgerust en hoeft vermoeidheid geen grote rol te spelen.

Je kunt er ook over praten met je partner. Je word allebei ouder en je kunt elkaar hierin steunen. Het kan een opluchting zijn om het met je partner of vrienden te bespreken wanneer zij met hetzelfde zitten. Seksualiteit bij ouderen blijft een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt. Wanneer je dit patroon volgt, zal het ook onbespreekbaar worden met jouw partner. Dit kan dan voor extra spanning zorgen, terwijl je misschien allebei met hetzelfde probleem zit. Wanneer je deze onderwerpen bespreekt is het makkelijker elkaar en jezelf te accepteren.

Het gaat om meer dan alleen lust

Met elkaar vrijen gaat niet alleen maar om lust. Het gaat ook om intimiteit,wanneer twee mensen elkaar aan kunnen raken en elkaars warmte kunnen voelen; het gaat om contact. Seks is meer dan puur lichamelijke affectie, het gaat zo ook om psychologische aspecten zoals denken en voelen, en om sociale aspecten als relaties en omgeving. Seksualiteit is niet statisch; waar het de ene keer spannend en opwindend is, kan het de andere keer knus en intiem zijn.

Toch is de belangrijkste raad die wij je kunnen geven, dat je duidelijk met elkaar blijft communiceren.

Durf het aan om vaste patronen te doorbreken. Op deze manier zorg je ervoor dat het aangenaam en bespreekbaar blijft. Seksualiteit bij ouderen kan en mag dus over gesproken worden. Het blijft immers iets natuurlijks, ongeacht iemands leeftijd. Blijf van elkaar genieten!

Heb jij ook moeite om seksualiteit bespreekbaar te maken? Deel je ervaringen met ons in een bericht onderaan de pagina!

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie