Is Nederland op weg naar een single maatschappij?

Amsterdam – Berlijn, 30-08-2012 – Volgens de Nederlandse statistieken is het aantal eenpersoonshuishoudingen in 2011 gestegen met 3,4%. In cijfers zijn dat 92.515 meer mensen die alleen wonen sinds 2010. Dit betekent overigens niet dat het aantal alleenstaanden ook is gestegen, aangezien mensen die alleen wonen niet per se single zijn.

Het aantal eenpersoonshuishoudingen is in Nederland gestegen en het aantal huwelijken is in 2011 gedaald. Waar in 2010 nog 75.399 huwelijken gesloten zijn, is er in 2011 een daling van 5,07%. De huishoudenprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat dit voorlopig nog aanhoudt. Rond 2045 zal het aantal huishoudens gestegen zijn van 7,4 miljoen tot 8,5 miljoen. Vervolgens zet er een lichte daling in, naar 8,4 miljoen in 2060. Vooral eenpersoonshuishoudens zullen toenemen. Nu bestaat 36% van de huishoudens nog uit één persoon, in 2060 is dat 44%.


Op het eerste gezicht lijkt het alsof het aantal singles in Nederland hierdoor ook stijgt. Echter wijst een kijkje in de databank van ELITEDATING Nederland, dat de woonsituatie niet te vergelijken is met de burgerlijke status. ,,Wij zijn niet op weg naar een single maatschappij. Integendeel, maatschappelijke veranderingen en de mogelijkheid om op andere locaties te werken biedt onconventionele vormen van partnerschap, zoals LAT-relaties (Living Apart Together). Deze gegevens worden echter niet geregistreerd. De zogenaamde LAT-relaties bestaan uit koppels, die gezamenlijk beslissen op basis van geografische, beroepsmatige of persoonlijke redenen in aparte huishoudens te leven. Daarbij bieden moderne communicatiemiddelen zoals internet en mobiele telefoons, betere leefomstandigheden voor lange afstandsrelaties’’, aldus ELITEDATING-psychologe Dr. Wiebke Neberich.

Het aantal paren dat niet gehuwd samenwoont zal de komende jaren dan ook nog toenemen in Nederland en komt rond 2025 op 4,4 miljoen. Dat zijn er ongeveer 160.000 meer dan nu. Paren wonen steeds vaker zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap samen. Nu is nog 80% getrouwd of heeft een partnerschap, maar dit zal naar verwachting teruglopen tot 70% in 2070.

De conclusie luidt dat alleenwonenden niet altijd single zijn en singles niet altijd alleen wonen. Dr. Neberich bevestigt dit: ,,De gegevens uit Nederland laten geen single maatschappij zien, maar een trend naar ontplooiing en de mogelijkheid om relaties op onconventionele wijze vormen aan te nemen.’’

Psychologe Dr. Wiebke Neberich staat als expert ter beschikking voor interviews.

Bron: www.cbs.nl

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie