Single-leven: saai en ongezond?

Berlijn, 17.01.2013 – We zitten midden in de koudere periode van het jaar. De feestdagen zijn weer achter de rug en de goede voornemens voor 2013 zijn alweer gemaakt; stoppen met roken, gezonder leven of een partner zoeken. Online bemiddelingsbureau ELITEDATING wilde graag weten of men gezonder leeft als single of in een relatie. Veel mensen gaan ervan uit dat personen die zich in een relatie bevinden gelukkiger en gezonder leven dan wanneer zij single zijn. Maar klopt deze gedachte wel? Uit een studie van de Universiteit van Texas (2008) bleek dat singles gelukkiger zijn en daarmee weerlegt deze studie het huidige beeld over alleenstaanden. Het resultaat van de enquête van ELITEDATING: singles zijn minder actief dan wanneer zij zich in een relatie bevinden. Maakt hen dat ongezonder?

ELITEDATING ging op onderzoek uit en onderzocht het verschil tussen de leefwijze van singles en mensen die zich in een relatie bevinden. In totaal namen 343 Nederlandstalige leden deel aan het onderzoek en beantwoordden vragen over de mate waarin hun single leven veranderd is ten opzichte van de tijd waarin zij nog een relatie hadden. De vragen waren in drie categorieën ingedeeld: activiteiten (bijvoorbeeld culturele uitstapjes maken), lichamelijke gezondheid (bijvoorbeeld kwaliteit van slaap), en uiterlijk (bijvoorbeeld het letten op kleding).

De resultaten gaven aan dat de singles niet zozeer ongezonder leven, maar wel minder culturele uitstapjes maken. Van de mannen geeft 52% aan dat zij minder vaak een uitje maken, tegenover 44% van de vrouwen. Samen naar de bioscoop of een museum bezoeken is natuurlijk ook gezelliger dan alleen.

Ook eten we minder buiten de deur; 46% van de respondenten eet vaker thuis sinds zij single zijn. Wel eten we dan gewoon dezelfde hoeveelheid. Mannen en vrouwen eten wel minder regelmatig; 41% van de mannen en 36% van de vrouwen eten minder geregeld dan toen zij een relatie hadden. In een relatie kan het natuurlijk gezelliger zijn om samen te koken en te eten. Je zou verwachten dat singles meer sporten, maar de Nederlandstaligen bewijzen anders; 46,3% sport nog even vaak als toen zij in een relatie zaten.

De kwaliteit van de slaap is opvallend. 28% Van de mannen en 33% van de vrouwen geeft aan slechter te slapen sinds zij single zijn. Missen we ’s nachts de rustige ademhaling ’ van een partner naast ons? Daarentegen gaf 18% van de mannen ten opzichte van 29% van de vrouwen aan dat zij beter slapen sinds zij single zijn. Wellicht was hun ex een snurker…

Over ons uiterlijk schijnen we wel zeker te zijn; 53,7% geeft aan dezelfde aandacht te geven aan huidverzorging, gewicht en kapsel. Slechts 37,3% geeft er meer aandacht aan sinds zij single zijn. Dit percentage is misschien te verklaren door het feit dat men een goede eerste indruk wil maken…

Na het lezen van bovenstaande resultaten kunnen we dus stellen dat het grootste verschil is dat singles minder leuke uitjes maken dan koppels. Dit is een goed moment om het goede voornemen ´een partner te zoeken´ weer aan te halen. Het maken van leuke uitjes is immers een perfecte invulling voor een date. Het singleleven saai en ongezond? Dat bepaalt u zelf!

ELITEDATING redactie 2013
Heeft u vragen of opmerkingen? Richt u deze dan aan [email protected]

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie