Contactadvertenties in de moderne tijd

contactadvertenties elitedating

“Een heer van rond de dertig jaar, die zegt dat hij een heel groot landgoed bezit, zou graag willen huwen met een jongedame die een vermogen heeft van ongeveer 3000 pond.” Dit was de eerste contactadvertentie ter wereld die in juni 1695 werd geplaatst in het Londonse blad Collection for the improvement of husbandry and Trade. Tegenwoordig wordt op soortgelijke manier en in toenemende mate via internet contact gezocht, dat vereist enige vorm van creativiteit. Hoe kun je creatief zijn bij het maken van een persoonlijke advertentie? ELITEDATING geeft je praktische tips!

De eerste Nederlandse contactadvertentie

De eerste Nederlandse advertentie stamt vermoedelijk uit 1797 en is afkomstig van een vijfentwintigjarige man. Hij zocht een “weduwe of jonge dochter, liefst van de Gereformeerde Godsdienst, en vooral het tegenwoordig heerschend politicq systema toegedaan, en die bereid is na rijp beraad aan een huwelijk te gaan denken.”¹

Ondanks dat het toendertijd werd verafschuwd, werden contactadvertenties door de jaren heen een populaire manier om een relatie te zoeken. De trend is pas in de twintigste eeuw gaan doorzetten maar de acceptatie leek lange tijd uit te blijven. Mensen werden vaak uitgelachen omdat men niet geloofde dat de perfecte partner gevonden kon worden via deze weg.

De virtuele contactadvertentiemarkt

Tegenwoordig gebruiken we steeds vaker het wereldwijde web om iemand te leren kennen, waardoor de traditionele contactadvertentie steeds meer naar de achtergrond lijkt te verdwijnen. Het online ontmoeten van singles blijkt een stuk eenvoudiger aangezien singles op een makkelijke manier op oproepen kunnen reageren. Maar om de ware te kunnen vinden, is het belangrijk dat je jezelf aanbiedt met een effectieve oproep. Hoe u dit het beste kunt toepassen op je online datingprofiel?

Waar er in contactadvertenties korte-, weinig zeggende teksten gebruikt worden, wordt er in online profiel van je verwacht dat deze persoonlijk geschreven wordt. Maar hoe kun je er tussen duizenden profielen uitspringen? Om jouw datingprofiel zo aantrekkelijk mogelijk te maken, hebben wij een top vier met tips opgesteld:

1) Een foto zegt meer dan duizend woorden

Vaak is het eerste waar men naar kijkt; de foto. Wanneer je wilt dat jouw profiel gelezen wordt, is het dus belangrijk dat je een foto van jezelf toevoegt. Het beste is een recente foto om verwarring van leeftijd te voorkomen. Ook is het belangrijk om een foto te kiezen die duidelijk is. Een overbelichte- of foto genomen tijdens een feest, lijkt vaak geen verstandige keuze. Selecteer de foto nauwkeurig, want zoals bekend; een blik zegt vaak meer dan duizend woorden.

2) Trek de aandacht met een paar persoonlijke zinnen over jezelf!

Er wordt gevraagd jezelf te omschrijven in een aantal zinnen? Het is belangrijk dat deze profieltekst een weerspiegeling vormt van jouw persoonlijkheid en tegelijkertijd de aandacht vraagt. Je kunt je voorstellen dat “een levenslustige 45 jarige vrouw zoekt haar partner voor het leven” waarschijnlijk meer aandacht zal krijgen dan “vrouw zoekt man”. Maak geen opsomming van een aantal trefwoorden om jezelf te beschrijven, maar schrijf hele zinnen waarin een beetje van je creativiteit gevraagd is om origineel uit de hoek te komen.

contactadvertenties elitedating

3) Maak je contactadvertentie persoonlijk

Ook kun je jouw tekst aantrekkelijker maken door, wanneer je al beschikt over een profiel, wat meer van je persoonlijkheid mee te nemen. Vertel iets over jezelf en je karakter, citeer een zin waarin duidelijk wordt hoe een goede vriend of vriendin jou zou beschrijven. Maak een humoristische opmerking of gebruik wat zelfspot om de aandacht van de lezer te trekken en een glimlach op het gezicht van je profielbezoeker te toveren.

4) Houd het doel in het achterhoofd!

Bescheidenheid en verlegenheid kunnen net als overdrijven, een afknapper zijn. Denk daarom aan het doel van je contactadvertentie; je wilt op zo’n manier interesse wekken bij de lezer van je profiel, dat hij of zij eigenlijk meteen contact met je wíl opnemen. Zorg dat je eerlijk bent in je beschrijvingen. Je zou toch ook zelf niet willen dat je uiteindelijk een totaal ander persoon voor je hebt staan dan verwacht?

Zijn deze tips handig voor jouw datingprofiel? Laat het ons weten!

Over de auteur: Samuel Borst

Samuel Borst is redacteur bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Samuel Borst