Liefde is chemie: hoe we de mensen kiezen op wie we verliefd worden

Hoe word je verliefd? elitedating.nl

Hoe word je verliefd? Welke persoonlijkheden trekken elkaar aan en passen bij elkaar? En welke achterliggende biologische mechanismen sturen onze romantische keuzes? Ontdek hier hoe en waarom we verliefd worden.

Hoe worden gevoelens van verliefdheid veroorzaakt?
Wat is verliefd zijn? De drie fases van verliefdheid
Hoe word je verliefd en op wie?
De kunst van het verliefd worden

What ‘tis to love? Sinds Shakespeare deze vraag stelde in de 16e eeuw zijn er vele onderzoekers en wetenschappers die zich bezig hebben gehouden met vraagstukken omtrent de liefde.

Hoe worden gevoelens van verliefdheid veroorzaakt?

Er zijn veel verschillende factoren die de chemie achter aantrekkingskracht en de liefde verklaren. De fysieke verschijning van iemand is bijvoorbeeld van groot belang bij het kiezen van een partner– mensen hebben een voorkeur voor zowel symmetrie als voor specifieke verhoudingen tussen gezichtskenmerken.

Ook sociale status is erg belangrijk. De sociale achtergrond van iemand, de manier hoe hij of zij is opgevoed en het niveau van intelligentie, spelen een belangrijke rol in het wel of niet verliefd worden op iemand.

Lees ook: zes verrassende feiten over verliefd zijn die je nog niet wist

Het zijn echter niet alleen deze factoren die bepalen of we op een ander persoon vallen. De chemie zelfbepaald voor een groot deel of je wel of niet op iemand verliefd zou kunnen worden. Hoewel er meerdere chemische stoffen zijn die in ons lichaam vrijkomen als we verliefd worden, zijn er vier ‘geluksstofjes’ die de grootste rol spelen in het bepalen van compatibiliteit: de sekshormonen testosteron en oestrogeen en de neurotransmitters dopamine en serotonine.

Wat is verliefd zijn? De drie fases van verliefdheid

‘Liefdesexpert’ Dr. Helen Fisher houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met het onderzoeken van de aard van liefde. Ze is een van de meest vooraanstaande deskundige op het gebied van de biologie van liefde en aantrekkingskracht.1

Fisher maakt een onderscheid tussen drie fases van liefde: lust, romantische liefde en verbintenis.

In de eerste fase van liefde- het verlangen naar seksuele bevrediging- wordt zowel bij mannen als vrouwen vooral gedreven door het sekshormoon testosteron.

In de tweede fase, aantrekkingskracht, word je stapelverliefd op iemand en kun je diegene niet meer uit je hoofd zetten. Wetenschappers denken dat er drie neurotransmitters betrokken zijn in deze fase: adrenaline, dopamine en serotine.

  • Dankzij Adrenaline voel je je euforisch en energiek als je verliefd bent. Hierdoor ga je zweten, gaat je hart sneller kloppen en word je mond droog als je je geliefde tegenkomt.
  • Dopamine speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot en geluk. Als we verliefd zijn, krijgen we telkens een ‘shot’ dopamine van onze hersenen als we onze geliefde zien. Onze hersenen worden verslaafd aan het gevoel van verliefd zijn en willen constant meer dopamine produceren. Dopamine is hetzelfde stofje dat geactiveerd wordt bij het gebruik van bijvoorbeeld cocaïne: het is de reden dat drugsgebruikers verslaafd raken aan drugs.
  • Serotonine is het stofje dat je stemming bepaalt. Het helpt onze stemming te reguleren en is ook de neurotransmitter die obsessief gedrag en denken stimuleert.

De derde fase is de diepe gevoelens van verbintenis voor een langdurige partner. Dit is de verbintenis die een koppel lang genoeg bij elkaar houdt om kinderen te krijgen en op te voeden. Vooral de hormonen oxtocin en Vasopressine spelen hierbij een grote rol:

  • Oxytocine, ‘het knuffelhormoon’, is een krachtig hormoon dat wordt vrijgelaten door mannen en vrouwen tijdens het orgasme. Het maakt het gevoel van verbintenis sterker en zorgt ervoor dat koppels meer intiem zijn nadat ze seks hebben gehad.
  • Vasopressine is een tweede hormoon dat belangrijk is voor de lange termijn verbintenis en komt ook vrij na seks. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit hormoon ook een grote rol speelt bij monogamie.2

een geschikte partner vinden en verliefd worden elitedating

Hoe word je verliefd en op wie?

In haar boek Waarom hij? Waarom zij? Begrijp je persoonlijkheidstype en vind de juiste partner verklaart Dr. Fisher waarom we vaak op dezelfde types vallen.

In haar boek onderscheidt Fisher vier basis persoonlijkheidstypen die bepalen op wat voor soort persoon je potentieel zou kunnen vallen. Deze types zijn geclassificeerd naar de productiehoeveelheid van elke van de bovengenoemde chemicaliën.3 De types zijn:

aantrekkingskracht elitedating Verkenner: risiconemers die impulsief en creatief zijn.

verlief zijn elitedating Bouwer: voorzichtige individuen die de neiging hebben om tradities te volgen en waarde hechten aan volharding.

basis persoonlijkheidstype Regelaar: analytische personen die graag beslissingen maken en die meer naar het agressieve neigen.

wat is verliefd zijn Onderhandelaar: intuïtief, idealistisch en meedogende personen die meer onbaatzuchtig zijn dan de andere drie types.

Hoewel een enkel persoon in meerdere of zelfs alle categorieën valt, vallen de meeste mensen in een of twee van de vier. Welk type persoonlijkheid je zelf hebt, bepaald bij welk type persoon je past.

Individuen die bijvoorbeeld vallen in de categorieën Bouwers en Verkenners neigen te vallen voor anderen die overwegend in dezelfde groep horen. Regelaars en Onderhandelaren aan de andere kant, worden eerder verliefd op elkaar in plaats van op personen van hetzelfde type.4

De kunst van het verliefd worden

Het kan echter ook veel gemakkelijker. Tenminste, als we New York psycholoog Arthur Arun kunnen geloven. Arun heeft de dynamiek bestudeerd van wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden. Hij heeft laten zien dat simpelweg in elkaars ogen staren al een grote impact heeft.

Hoe verliefd te worden:

1. Vind een totale vreemdeling.

2. Onthul intieme details over jullie levens voor ongeveer een half uur.

3. Staar diep in elkaars ogen zonder iets te zeggen voor vier minuten.

Na deze stappen zeiden de meeste van zijn proefpersonen een diep gevoel van verbintenis te voelen met de ander en twee zijn later zelfs getrouwd.

Wil je de hormonen laten werken en weer verliefd worden? Meld je nu gratis bij ons aan en wie weet ontmoet je jouw droompartner sneller dan je denkt!

Bronnen:

1. http://www.psychologytoday.com/blog/human-bonding/200908/what-tis-love

2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Antidiuretisch_hormoon

3. http://www.psychologytoday.com/blog/human-bonding/200908/what-tis-love

4. http://www.youramazingbrain.org/lovesex/sciencelove.htm

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie