Partnerkeuze: waarom we mensen eerst op hun uiterlijk beoordelen

partnerkeuze elitedating

Een onderzoek naar aantrekkelijkheid bevestigt dat de fysieke verschijning de eerste en belangrijkste factor is bij de keuze van een partner. Zo wordt een vrouwelijk profiel met een foto op een datingsite gemiddeld 12 keer vaker bezocht dan een profiel zonder foto- bij mannen is dit zelfs 33 keer vaker. De psychologie omtrent aantrekkelijkheid is tegenstrijdig; is het onbewust of wordt het juist bepaald door wat sociaal wenselijk is?

1. Aantrekkelijkheid: universeel of individueel?

2. Partnerkeuze en online dating

3. Waarom ontkennen we dat de fysieke verschijning belangrijk is bij de partnerkeuze?

4. Is aantrekkelijkheid subjectief?

Aantrekkelijkheid: universeel of individueel?

Er is sprake van ‘fysieke aantrekkelijkheid’ wanneer meerdere factoren en esthetische eigenschappen van een persoon begeerlijkheid veroorzaken bij een ander individu. Met andere woorden, het niveau van charme en de aantrekkingskracht die een persoon heeft op een ander. Maar wat is het hedendaagse schoonheidsideaal en is dit altijd al hetzelfde geweest?

Aan de ene kant is het idee van schoonheid subjectief, cultureel bepaald, historisch en geografisch variabel.1 Schoonheid wordt in bepaalde mate door het oog van de toeschouwer bepaald. Aan de andere kant is er toch een aanzienlijke overeenstemming tussen individuen en tussen culturen over wat een gezicht knap of aantrekkelijk maakt. We leggen verderop met de hulp van psycholoog Martin Gründl uit hoe dit kan.

Partnerkeuze en online dating

Hoe zit het met het zoeken naar een partner op een datingsite? Beïnvloedt de fysieke aantrekkelijkheid de keuze van onze partner? Het lijkt erop van wel. De resultaten van een datastudie van ELITEDATING laten zien dat:

het profiel van een vrouwelijke gebruiker met foto 12 keer vaker wordt bezocht door mannen dan een zonder foto.

het profiel van een mannelijke gebruiker met foto 33 keer vaker wordt bezocht door vrouwen vergeleken met de fotoloze profielen.

Als het om de eerste ontmoeting gaat, lijkt de uiterlijke verschijning voor vrouwen belangrijker dan voor mannen. Aangezien de gebruikers van een datingsite de intentie hebben om een partner te vinden, blijkt dat het uiterlijk essentieel is in de zoektocht naar een partner. De resultaten van een recent onderzoek naar online dating profielen ondersteunen de relevantie van profielfoto’s: 73% van de deelnemers gaf aan dat de profielfoto het belangrijkste is bij de beoordeling van een profiel, terwijl 57% geen aandacht besteed aan de profielen zonder foto.

Waarom ontkennen we dat de fysieke verschijning belangrijk is bij de partnerkeuze?

“De reden dat we het belang van aantrekkelijkheid onderschatten, is te vinden in het concept van ‘sociale wenselijkheid’: als klein kind wordt ons al verteld, dat het oppervlakkig is om het uiterlijk boven het innerlijk te waarderen”, zegt psychologe Wiebke Niederich. ‘De resultaten van de studie van ELITEDATING laten echter zien dat aantrekkelijkheid nog steeds een belangrijke rol speelt bij de partnerkeuze. Vooral in de online partnermarkt is aantrekkelijkheid een efficiënt middel om een voorselectie te maken uit de enorme pool van potentiële partners. De geselecteerde partners kunnen vervolgens in de tweede fase beoordeeld worden op factoren die niet gerelateerd zijn aan het uiterlijk,” aldus Dr. Nieberich.

Is aantrekkelijkheid subjectief?

Psycholoog Martin Gründl, van de Duitse Universiteit van Regensburg, houdt zich al jaren bezig met de studie die de normen van onbewuste aantrekkelijkheid en het algemene concept van schoonheid onderzoekt.3 Gebaseerd op een sample van 500 mannelijke en vrouwelijke proefpersonen, blijkt dat zo’n 50% van onze perceptie van aantrekkelijkheid bepaald wordt door objectief meetbare karakteristieken (shared taste), waar alle mensen het mee eens zijn. De resterende 50% wordt bepaald door onze persoonlijke smaak (private taste). Gründl legt uit: “Mijn onderzoek heeft aangetoond dat het voor de deelnemers zeer eenvoudig is om de aantrekkelijkheid van een gezicht of lichaam te beoordelen, maar dat ze niet kunnen benoemen wat ze precies aantrekkelijk vinden.

“De gezichten van vrouwen bijvoorbeeld, worden als mooi beschouwd als ze er jong en gezond uitzien. Zeer belangrijke karakteristieken zijn onder andere een perfecte huid, grote ogen, volle lippen en een smalle neus. Bij mannen spelen soortgelijke factoren, behalve dat aantrekkelijke mannen zich van onaantrekkelijke onderscheiden door vol en dik haar en een prominente kin,” aldus Dr. Gründl.

Bronnen:

1. Dott. Marco Costa Pubblicazione “Psicologia della bellezza” (www.marcocosta.it/bellezza.pdf)

2. Onderzoek van ELITEDATING onder 214 leden naar de grootste afknappers van datingprofielen,

3. Dott. Martin Gründl “Beautycheck – Schönheit ist messbar!” (www.beautycheck.de/cmsms/)

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie