Wanneer ben je klaar voor een nieuwe relatie?

nieuwe relatie elitedating

Sommige mensen hebben na het beëindigen van hun relatie in onafzienbare tijd een nieuwe partner gevonden. Zij willen niet graag alleen zijn, hebben toevallig snel een geschikt persoon ontmoet of hebben afleiding nodig. Wanneer is iemand klaar voor een nieuwe relatie?

Het ideale tijdstip om weer open te staan voor een nieuwe relatie hangt af van de persoon en de situatie. Sommige mensen worden nu eenmaal sneller verliefd dan anderen en ook de redenen waarom en de wijze waarop de relatie beëindigd is, kan van invloed zijn op de duur van het verwerkingsproces. Toch zijn er een paar algemene adviezen die wij kunnen aanreiken.

De verbroken relatie verwerken

Wanneer je een nieuwe relatie begint, is het beter wanneer je gedachten niet meer bij een vorige relatie liggen. Het vergeten van een oude liefde door het zoeken van een nieuwe liefde fungeert anders enkel als afleidingsmanoeuvre. Daar word je niet alleen zelf ongelukkig van, maar het is ook niet eerlijk tegenover je nieuwe partner. Je dient bereid te zijn om gevoelens als genegenheid en intimiteit weer toe te laten voordat je aan een nieuwe relatie begint.

Heb je nog vaak de behoefte om met je ex-partner af te spreken? Hoe voelde je je toen je ex-partner aan een nieuwe relatie begon? Heb je werkelijk de hoop opgegeven dat het ooit nog goed komt tussen jullie? Door dit soort vragen te stellen kun je er wellicht achter komen of je de vorige relatie te boven bent gekomen en het verleden metterdaad kunt laten rusten.

Lees ook: Vier tips voor het verwerken van liefdesverdriet

Probeer na te gaan hoe je je voelt wanneer je aan de tijd samen terugdenkt. De psychologen Rainer Banse en Robert Imhoff stellen dat hoe positiever je je over een ex-partner uit, hoe beter je het verleden verwerkt hebt. Wanneer je je veelal negatief uitlaat, dan voel je je eerder nog aan hem of haar verbonden en ben je er nog niet klaar voor om de aandacht op iemand anders te richten.

Waarom werd de relatie verbroken?

Pieker je nog geregeld over de reden waarom de relatie stukliep? Was je ongelukkig in je relatie of waren het andere factoren die tot de break up leidden? Om klaar te zijn voor een nieuwe relatie is het belangrijk om te weten waarom de vorige niet meer werkte en het vervolgens te verwerken. Psychologe en relatiedeskundige Wiebke Neberich verklaart: “Iemand kan een begrensde tijd inbouwen om het verdriet te verwerken. Gedurende die periode dient een persoon terug te grijpen op alle mogelijke bronnen van troost. Gesprekken met vrienden en lange wandelingen kunnen bijvoorbeeld helpen.”

nieuwe relatie zoeken elitedating.nl

Nieuwe relatie na scheiding

Als je een nieuwe, gelukkig relatie wilt opbouwen met een nieuwe partner na een scheiding, is het belangrijk de tijd te nemen om te leren van de ervaring voordat je iets nieuws begint. Wat ging er mis in de relatie en welke rol heb je hier zelf in gespeeld? Wat waren de positieve aspecten in de relatie en welke eigenschappen vind je het belangrijkst in een nieuwe partner? Wanneer je niet duidelijk voor ogen hebt wat je in een nieuwe relatie zoekt, bestaat het gevaar dat je oude problemen naar een nieuwe relatie meeneemt.

Als je het gevoel hebt dat je alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet, je geen gevoelens meer hebt voor je ex-partner en weet wat je wensen en behoeftes zijn voor in de toekomst, kun je je weer richten op het opbouwen van een nieuwe relatie. ‘Dan is de tijd om het hoofd weer omhoog te richten en vooruit te kijken. Het kan helpen om nieuwe doelen te stellen, vrij naar het motto re-invent yourself’, aldus Wiebke Neberich.

Lees ook: De relatie beëindigen, maak ik de goede keuze?

Het gevoel van eigenwaarde herstellen

Een relatie beëindigen komt ons zelfgevoel in de regel niet ten goede. Vooral wanneer de ander het uitmaakt kan ons ego een flinke deuk oplopen. Je kunt je minder beminnelijk en aantrekkelijk voelen. De gedachten dat je nooit een passende partner zult vinden, kunnen vervolgens bezit van je nemen. Daarom is het belangrijk om je gevoel van eigenwaarde weer op de rails te helpen. Breng bijvoorbeeld veel tijd met vrienden door, besteed aandacht aan je hobby of doe iets wat je altijd al had willen doen, maar waar je nooit aan toekwam.

Een nieuwe partner kan niet de taak op zich nemen om je gelukkig te maken wanneer je niet tevreden bent met jezelf. Je werk, vriendenkring, hobby’s en toekomstplannen zijn allemaal factoren die van invloed zijn op je welbevinden. Je dient zelf weer greep op je leven te krijgen en goed in je vel te zitten alvorens je energie te spenderen aan de opbouw van een nieuwe, vaste relatie.

Een partner zoeken bij ELITEDATING

Wanneer je op een gegeven moment voelt dat je klaar bent voor een nieuwe relatie, maar je vindt het lastig om nieuwe singles te ontmoeten, kun je je inschrijven bij een relatiesite.Je hoeft niet eindeloos kroegen of etentjes af te gaan om andere single mannen of vrouwen te zoeken, maar je kunt in al het gemak in contact komen met vele leuke vrijgezellen bij jou in de buurt. De leden van ELITEDATING zijn singles die op zoek zijn naar een vaste, gelukkige relatie. Door ons unieke matchingmakingsysteem word je alleen aan mensen voorgesteld die goed op jouw persoonlijkheid aansluiten. Lees hier alles over de ELITEDATING-methode.

Wil je online dating een kans geven? Schrijf je dan vrijblijvend in!

Bronnen:

1. Rainer Banse en Roland Imhoff: „Implicit and explicit attitudes toward ex-partners differentially predict breakup adjustment“, Personal Relationships, 18 (2011) 427-438.

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie