Relatie beëindigen, wanneer is het tijd?

relatie beëindigen elitedating

Tijdens het begin van je relatie was je er zeker van dat je samen oud zou worden. Je relatie beëindigen was op dat moment het laatste waar je aan dacht. Nu word je geconfronteerd met de realiteit en lijkt de bekende spreuk uit sprookjes: “zij leven nog lang en gelukkig” in rook op te gaan. Betekent dit werkelijk het einde of kun je je relatie nog nieuw leven inblazen?

Relatie crisis

Je bevindt je in het midden van een relationele crisis. Misschien voel je je niet meer confortabel in je verhouding of heb je veel ruzie. Het zijn vaak de kleine dingen die steeds weer opnieuw voor ergernis kunnen zorgen en hierdoor kan de relatie in een negatieve spiraal terecht komen. De kleine ergernissen worden, naarmate de tijd vordert, steeds groter. Je relatie beëindigen om deze onbenullig lijkende redenen had je vooraf nooit kunnen bedenken. Toch neemt deze overweging steeds realistischere vormen aan.

Lees ook: Hoe kan ik mijn liefdesverdriet verwerken?

Emoties spelen een grote rol

Natuurlijk betekent je partner veel voor je. Je heeft veel tijd samen doorgebracht. Goede en slechte momenten meegemaakt. Je hebt veel herinneringen aan je tijd samen en deze gedachten zijn erg waardevol.

Je kunt de klok gelijk zetten op bepaalde gewoonten en gedragingen van je partner. De sleur kruipt in de relatie zonder dat je daar erg in hebt. Je gaat je steeds frequenter afvragen of dit werkelijk is wat je wilt. Is dit het beeld van warmte en geborgenheid dat je voor ogen had? De relatie beëindigen om de gang van de dagelijkse routine te verbreken is erg verleidelijk.

Een leven zonder elkaar?

Mogelijkerwijs kun je je na een lange relatie geen leven meer zonder elkaar voorstellen. Alles gaat veranderen en je moet opnieuw beginnen. Echter opent een nieuwe start ook nieuwe deuren. Om twijfel te voorkomen is het erg belangrijk dat je er zeker van bent dat je relatie “op” is. Wellicht dat deze relatietips helpen je relatie nieuw leven in te blazen. Als je echter merkt dat het niet meer gaat, is het vaak beter om een einde aan de relatie te maken.

einde van de relatie elitedating

Loslaten

Een duidelijk teken van bekoelde liefde is een gebrek aan communicatie en emotionele afstand. Als je bijvoorbeeld uit eten gaat met je partner en je hebt elkaar nog maar weinig te vertellen, kan dit een teken zijn dat je als koppel al uit elkaar gegroeid bent. Misschien heeft een relatie nog weinig toekomst en is het beter om deze te beëindigen.

Misschien betrap je jezelf erop dat je je aangetrokken voelt tot iemand anders. Dit is een menselijke reactie en niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Mocht je echter sterke gevoelens ontwikkelen voor een ander, dienen er wel alarmbellen te gaan rinkelen en kan het zijn dat het beter is de relatie te beëindigen. Als in je eigen relatie bepaalde elementen ontbreken, zoals het kunnen delen van emoties, communicatie of seks is de drempel voor contact met het andere geslacht een stuk lager.

Heb je jouw partner wel eens vergeleken met iemand anders? Vergelijkingen kunnen je het gevoel geven niet goed genoeg te zijn. Vraag aan je partner wat hij of zij van deze relatie verwacht. Krijg je een vaag antwoord, dan kan dit het gevolg zijn van de afstand die er gaandeweg tussen je beide ontstaan is. Hierdoor heb je minder kans het gat in je relatie te repareren. De relatie beëindigen is dan een wel te overwegen optie.

Lees ook: 5 tekenen dat je klaar bent voor een nieuwe partner

Relatie beëindigen

Beledigingen tonen een absoluut tekort aan respect in de relatie. Natuurlijk komen in de beste relaties conflicten voor en misschien zelfs wel een kleine belediging. Heb je in jouw relatie een punt bereikt waar je elkaar opzettelijk probeert te kwetsen? Dan raden wij je aan je relatie eens onder de loep te nemen. Maak je elkaar nog gelukkig? Of kun je het beste ieder een eigen weg inslaan?

Een verbreking van de relatie is altijd een zure appel waar je doorheen moet bijten. Als de relatie geen toekomstperspectief meer biedt, is het beter om de knoop door te hakken. Een leven als single heeft ook zo zijn voordelen; je hebt tijd om je enkel en alleen op jezelf te focussen. Zo kan het zijn dat je je eigen persoonlijkheid meer ontwikkeld en vind je wellicht iemand die beter bij je past.

Heb je besloten de relatie te beëindigen en wil je graag nieuwe singles ontmoeten die beter bij je passen? Schrijf je dan in bij ELITEDATING en ontmoet je nieuwe partner online!

Over de auteur: Marthe Lem

Marthe Lem is redactrice bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Marthe Lem