Lange afstandsrelaties lijken gedoemd te mislukken. ELITEDATING geeft je vier tips om je relatie te laten slagen!
Liefdesverdriet is een vreemde ziekte: het doet pijn zonder dat je lichaam gewond is. Nieuw onderzoek wijst uit dat als je aan iemand denkt die je bent kwijt geraakt, bepaalde gevoelens worden aangezet door het brein die je ook ervaart als je ‘echte’ fysieke pijn hebt. Liefdesverdriet kan dus daadwerkelijk tot lichamelijke pijn lijden, bovenop de emotionele droefheid die het veroorzaakt.
Hoe kun je hier het beste mee omgaan? In samenwerking met singlecoach Hans Gierkink legt ELITEDATING uit hoe je liefdesverdriet kunt verwerken.1
Liefdesverdriet – fysieke en emotionele pijn
Iedereen krijgt vroeg of laat met liefdesverdriet te maken. Liefdesverdriet is meer dan alleen een emotionele klap. De meeste mensen kennen het verlammende gevoel van het kwijtraken van iemand waar je veel om geeft maar al te goed. Slapeloze nachten, huilbuien en de drang om opgekruld in een donker hoekje van je kamer te gaan liggen, wachtend tot het nare gevoel over gaat.
De pijn kan niet alleen veroorzaakt worden door het verliezen van een geliefde of een vriend, maar ook door extreme teleurstelling of verraad. Het hoeft niet noodzakelijk een letterlijk verlies te zijn, het kan ook het gevoel van verlies zijn, het idee dat je vervreemd raakt van een belangrijk persoon in je leven.
Het gebroken hart syndroom
Onderzoek heeft bewezen dat intense, traumatiserende gebeurtenissen, zoals het verbreken van een relatie, een scheiding of het verlies van een geliefde, fysieke pijn kan veroorzaken in het gebied rondom het hart. Deze toestand wordt het ‘Broken Heart Syndrome’ genoemd. Als er iets heel ergs gebeurt, leidt dit vaak tot diepe emotionele stress, waardoor de hormonen adrenaline en noradrenaline in je lichaam enorm toenemen. Een grote stijging van deze hormonen verzwakt je hart, wat tot pijn in je borst en een tekort aan adem kan leiden.
In drie stappen liefdesverdriet verwerken
Volgens singlecoach Hans Gierkink zijn er drie essentiële stappen die helpen bij het verwerken van liefdesverdriet.2
Neem de tijd.
“Het belangrijkste om je liefdesverdriet te overwinnen is dat je, na het beëindigen van een langdurige relatie, goed de tijd neemt voor jezelf om al je emoties te laten bezinken en je verdriet een plek te geven. Vaak gaat het hier om meerdere maanden: je hebt gemiddeld een maand tijd nodig per jaar dat je een relatie hebt om je liefdesverdriet te verwerken. Het kan bij lange relaties zelfs meer dan 1,5 jaar duren voordat iemand helemaal over zijn of haar ex-partner heen is,” zegt Gierkink.
Je lichaam heeft tijd nodig om zich te herstellen, omdat de extra chemische stoffen die je brein aanmaakt als je verliefd bent niet meer worden gemaakt. Je lichaam is gewend aan een dagelijkse dosis van het knuffelhormoon oxytocine en moet daar nu van afkicken. Het kost tijd om deze “verslaving” af te bouwen
Acceptatie
“Je moet het verwerken van liefdesverdriet als een rouwproces zien en goed de tijd nemen om het allemaal een plek te kunnen geven. Alleen op deze manier kun je deze periode in je leven volledig afsluiten en je weer op de toekomst richten.” Probeer afleiding te vinden door met vrienden of familie af te spreken, te sporten of meer tijd aan je hobby’s te besteden. Praat met de mensen die je vertrouwd over hoe je je voelt, maar niet obsessief. Het is ook juist fijn om afleiding te hebben en over andere dingen te praten.
Deze fase draait om acceptatie. Het is van belang te accepteren dat je relatie voorbij is en dat je ex-partner geen deel meer uit zal maken van je leven in de toekomst.
Gierkink: “Veel mensen hebben na het verbreken van hun relatie nog contact met hun ex-partner. Dit raad ik in de meeste gevallen af. Bij het zien van de ex-partner komen emoties weer naar boven en worden emotionele banden opnieuw aangesterkt. Je kunt dit vergelijken met het afkicken van sigaretten: als je je ex weer ziet begint het verwerkingsproces weer zo goed als bij af. Dan moet je weer bijna helemaal opnieuw beginnen- vergelijkbaar als je in een zwak moment weer een sigaret rookt.
“Natuurlijk kan het zijn, vooral in begin, dat je nog dingen te bespreken hebt samen en dat je bepaalde vragen hebt die je graag wilt stellen, maar probeer dit echt te minimaliseren tot het strikt noodzakelijke. Daarna is het beter om voor een bepaalde tijd helemaal geen contact met je ex te hebben. Als je je ex-partner ziet, worden je hechtingshormonen (zoals oxyticine) weer aangemaakt, en die moeten dan weer je lijf uit.”
Afsluiten & vooruit kijken
In de laatste fase van het verwerken van liefdesverdriet staan het loslaten en het afsluiten centraal. Gierkink: “Je kijkt weer vooruit en je maakt plannen voor de toekomst. Het stellen van nieuwe doelen, die niet gerelateerd zijn aan het wel of niet vinden van een nieuwe partner, maar juist op andere dingen, zoals werk, vrienden of educatie zijn belangrijk. In deze fase besef je weer dat er andere dingen zijn die belangrijk zijn en waar je gelukkig van wordt.”
Je hebt geleerd van je verleden en je ervaringen en gebruikt deze kennis om er zelf sterker uit te komen. Je weet beter wat je wilt en wat je zoekt en dit kan je ook helpen bij een volgende relatie.
“Meteen in een nieuwe relatie stappen als je net uit een lange of diepgaande relatie komt, is meestal niet de beste oplossing. Een nieuwe relatie gebruiken om de oude te verwerken, is zowel voor je nieuwe partner als voor jezelf niet eerlijk,” zegt Gierkink.
Maar als je eenmaal klaar bent voor een nieuwe relatie, kun je je voordeel halen uit het verleden. Je weet beter wat je wilt en wat je zoekt en dit kan je ook helpen bij een volgende relatie.
“Je bent klaar voor een nieuwe relatie, als je niet meer heel vaak aan je vorige partner denkt, of als het weinig emoties meer oproept. Je kunt terugkijken op die tijd met een goed gevoel, of in ieder geval zonder wrok of verdriet en zonder terug te verlangen naar de tijd,” aldus Gierkink.
Heb je de stappen doorlopen en ben je er klaar voor nieuwe singles te ontmoeten? Meld je dan nu vrijblijvend aan bij ELITEDATING en begin weer met daten!
Bronnen:
1. http://greatergood.berkeley.edu/article/item/this_is_your_brain_on_heartbreak
2. http://singlecoaching.nl/wie-zijn-wij/coach-hans-gierkink