Ik ben een:
Geef hier uw geslacht aan.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig wachtwoord in.
« Ga terug naar de vorige stap
dating voor hoger opgeleiden singles elitedating
85%
HOOGOPGELEID

Onze leden hebben een bovengemiddeld opleidingsniveau.

155,000+
WEKELIJKSE NIEUWE LEDEN

Gemiddelde aantal aanmeldingen in Europa in 2018.

VEILIG & ZEKER

De dagelijkse, strenge controles van profielen zorgen voor een veilig datinggevoel met echte mensen.

Dating hoger opgeleiden en de invloed van het internet

dating voor hoger opgeleiden bij ELITEDATING

Wereldwijd vertrouwen miljoenen singles op datingsites die de zoektocht naar hun grote liefde ondersteunen. In toenemende mate lijken mensen voor daten via internet te kiezen. Vooral online dating voor hoger opgeleiden heeft een behoorlijke groei doorgemaakt. Op welke manier is de datingwereld veranderd na de intrede van online relatiebemiddeling? En waarom kiest single Nederland ervoor zich überhaupt op een relatiesite in te schrijven?singles met niveau elitedating

Online dating leidt tot gelukkigere, meer duurzame huwelijken.

In een recentelijk gepubliceerde studie van de Universiteit van Chicago blijkt dat meer dan een derde van de mensen die trouwden tussen 2005 en 2012 elkaar online hebben ontmoet. De onderzoekers concluderen dat partners die elkaar via het internet hebben leren kennen, gelukkiger lijken te zijn dan stellen die elkaar buiten een datingsite om hebben ontmoet. Bovendien zou de kans op een scheiding lager liggen.1

De resultaten uit het onderzoek laten behoorlijke demografische verschillen zien. Over het geheel blijken mensen met een hogere sociaaleconomische status, in de leeftijdscategorie van 30 tot en met 49 jaar, het vaakst succesvol bij het vinden van een partner via een relatiesite.

Een sms als eerste indruk

In een psychologische studie naar online dating, kwam naar voren dat de communicatie bij het ontstaan van een relatie tussen mensen sterk is veranderd.2 De Amerikaanse wetenschappers merkten op dat dit deels werd veroorzaakt door de verschuiving van de plaats waar mensen voor het eerst contact hebben. Van een fysieke ontmoetingsplaats zoals een bar of een sportvereniging naar een virtuele locatie waar mensen contact hebben met elkaar door het sturen van berichten of het bekijken van foto’s op een scherm.

Lees ook: Een partner vinden in Limburg? ELITEDATING helpt je met het vinden van je ideale partner!

In een face-to-face situatie worden veel sociale signalen afgegeven, denk bijvoorbeeld aan de glimlach op iemands gezicht nadat je iets grappigs hebt verteld. Deze sociale signalen worden eruit gefilterd met de tussenkomst van de computer. Waarom blijft daten via internet dan toch zo populair? Wordt face-to-face communicatie deels vervangen door digitaal geschreven berichten?

Het antwoord heeft met je eigen openhartigheid op het internet te maken; doordat mensen over het algemeen opener zijn vanachter de computer, krijgt tekstuele informatie meer sociale waarde. Wanneer mensen bijvoorbeeld hun eigen voorkeuren beschrijven in een e-mail, wordt die informatie meestal in minder woorden uitgelegd dan wanneer ze via gesproken communicatie worden uitgelegd. Het lijkt er dus op dat jouw eigen inlevingsvermogen deels de afwezige sociale signalen invult.

En wat blijkt? De informatie in geschreven berichten wordt vaker positiever opgevat dan wordt bedoeld door de afzender. Dit lijkt vooral te gelden wanneer er een bepaalde mate van ‘hoop’ tijdens het online contact bestaat, zoals bij daten voor hogeropgeleiden. Waar de ‘hoop’ is gevestigd op een soortgelijk opleidingsniveau.

Datingsite voor hoger opgeleiden: variatie in interpretatie

Stel dat je op jouw datingprofiel plaatst: “Ik ben gesteld op de buitenlucht”. Een lezer die van kamperen houdt, zou dat kunnen interpreteren als: “diegene houdt van kamperen in de wildernis”, terwijl jij eerder een skivakantie in de sneeuw bedoelde. Op die manier kan dubbelzinnige informatie op jouw datingprofiel door de bezoeker in zijn of haar voorkeur worden geïnterpreteerd.

dating hoger opgeleiden elitedating

Hoeveel tijd plan je in voor online dating?

Het lijkt een positieve uitwerking op het vormen van een relatie te hebben wanneer er eerst e-mailcontact plaatsvindt en vervolgens een face-to-face date. Wel wordt daarin een belangrijk onderscheid gemaakt. Als de eerste ontmoeting, na het hebben van e-mailcontact, na drie weken plaatsvindt, blijken mensen elkaar aantrekkelijker te vinden dan dat ze direct face-to-face contact hebben. Maar als de verschuiving pas na zes weken plaatsvindt, geven mensen aan dat die impressie afneemt. Dat komt waarschijnlijk doordat verwachtingen hoger worden en de eigen interpretatie steeds verder van de werkelijkheid komt te liggen..

Dating voor hoger opgeleiden heeft meer succes online

Om terug te komen op de vraag op welke manier de datingwereld is veranderd na tussenkomst van de computer kan het volgende worden geconcludeerd: zowel de manier waarop een kennismaking zich ontwikkelt, als het vormen van een relatie zijn wezenlijk veranderd. De hoeveelheid van informatie die via berichten wordt verzonden is beperkter dan face-to-face contact. Maar het lijkt erop dat jij als lezer de ontbrekende gegevens naar eigen voorkeur invult. Stellen die elkaar gevonden hebben via datingsites lijken vaker gelukkiger dan koppels die elkaar op een andere manier hebben leren kennen. Die uitspraak lijkt vooralsnog meer te gelden voor mensen van boven de 30 jaar.

Waarom dating voor hoger opgeleiden bij ELITEDATING?

ELITEDATING is dé datingsite voor serieuze singles. Onze leden zijn singles in Nederland die op zoek zijn naar een duurzame en serieuze relatie. De meeste leden hebben een HBO studie of een universitaire opleiding afgerond en zijn tussen de 35 en 55 jaar. Een groot voordeel van dating voor hoger opgeleiden is dat je een partner kunt ontmoeten die ook gestudeerd heeft en dus een gelijkwaardig opleidingsniveau heeft. Hierdoor is de kans dat jullie meer raakvlakken en gemeenschappelijke interesses hebben groter en is het eenvoudiger om contact met iemand te leggen. Door onze uitgebreide persoonlijkheidstest en de mogelijkheid om je persoonlijke voorkeuren aan te geven worden er maandelijks vele gelukkige koppels gevormd.

In je profiel kun je onder de zoekcriteria aangeven hoe belangrijk het opleidingsniveau van je partner is. ELITEDATING is een relatiesite die zich vooral richt op singles met niveau, maar niet exclusief is voor hoger opgeleide vrouwen en mannen. Bij ons vindt iedereen een match die goed past bij zijn of haar persoonlijkheid. Onze datingdservice is beschikbaar voor iedereen: senioren op zoek naar een nieuwe relatie, een man op zoek naar een vrouw of alleenstaande ouders die er klaar voor zijn weer te gaan daten.

Over de auteur: Samuel Borst

Samuel Borst is redacteur bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Samuel Borst