Leer de beste manieren om te flirten!

hoe kuun je het beste flirten

Je staat in een kroeg, je bent op een eerste date of je hebt online contact met iemand. Je wilt graag laten weten dat je interesse hebt in de andere persoon, maar hoe doe je dat? Juist, door te flirten! Voor de een is flirten een levensstijl, voor de ander juist een onmogelijke opgave. Een complimentje, een glimlach of een knipoog: flirten kan op verschillende manieren. Lees hier de beste tips en tricks om de man of vrouw van je dromen te verleiden.

Werkt flirten ook echt?

Ja. Uit onderzoek blijkt zelfs dat flirten effectiever is dan er goed uit zien. Laten zien dat je beschikbaar bent, zelfvertrouwen en interesse hebt, vergroot je aantrekkelijkheid, zowel voor mannen als vrouwen.1

Leren flirten

Als je met iemand wilt flirten of je wilt weten of iemand met jou flirt, draait het allemaal om de verbale en non-verbale communicatie.

Flirten kan op vele verschillende manieren. Iedereen heeft een andere flirtstijl of techniek om te laten merken dat ze iemand aantrekkelijk of leuk vinden. Zo kun je flirten op een verbale of non-verbale manier, offline of online en zijn er verschillende motieven om te flirten.

Ben je er klaar voor om jouw flirttechnieken uit te proberen online of op een eerste date? Schrijf je dan vrijblijvend in bij ELITEDATING en ontmoet leuke singles!

Vormen van flirten

1. Verbaal en non-verbaal flirten
Verbaal flirten doe je bijvoorbeeld door complimenten te geven of door middel van een openingszin. Het is echter niet eenvoudig om een grappige, pakkende openingszin te bedenken. Ze zijn vaak goedkoop, ongepast of gemaakt. Een onderzoek in het tijdschrift Sex Roles laat zien dat de meeste vrouwen liever versierd worden met onschuldige openingszinnen (zoals: ‘Wat vind jij van deze bar?’), terwijl de meeste mannen een directe benadering prefereren: ‘ik zag je net al staan, ik vind je erg aantrekkelijk’.1

Non-verbaal flirten is soms iets minder duidelijk, maar vaak wel belangrijker. Een glimlach, oogcontact, aanrakingen: allemaal signalen die meer kunnen zeggen dan duizend woorden.

Lees ook: Eerste date zenuwen? Probeer deze vragen!

2. Online flirten
Waar lichaamstaal bij offline flirten een grote rol speelt, staat conversatie bij online flirten centraal. Het is hierbij belangrijk interesse te tonen in wat de andere persoon te vertellen heeft en relevante vragen te stellen. Zo kom je erachter wat jullie gemeenschappelijke interesses zijn en kun je zelf leuke anekdotes vertellen of dingen waar je trots op bent. Verder kun je ook online flirten door zijn of haar naam in een zin te gebruiken of door complimenten te geven.

Flirten doe je zo

Welke stijl flirten werkt het best?

Er zijn twee manieren van flirten die universeel zijn: lachen en oogcontact worden bijna overal als een indicator gezien en werken voor beide geslachten. ‘Het beschikbare bewijs wijst uit dat mannen en vrouwen wereldwijd hetzelfde non-verbale gedrag gebruiken om romantische interesse te communiceren,’ zegt Dr. Monica Moore in haar boek The Mating Game: A Primer on Love, Sex, and Marriage.

Lees ook: De 6 tekenen waar je verliefdheid aan kan herkennen

Uit een recent onderzoek over de uitwerkingen van oogcontact blijkt zelfs dat individuen die twee minuten onafgebroken oogcontact met elkaar hebben, toenemende gevoelens van liefde voor elkaar ervaren.2 Ook over de universeel geaccepteerde glimlach zijn vele studies uitgevoerd, die allemaal hetzelfde concluderen: het werkt.

De effectiviteit van je glimlach hangt echter wel af van je geslacht. Canadese onderzoekers van de Universiteit van British Colombia lieten in hun studie zien dat mannen glimlachende vrouwen aantrekkelijker vinden, maar dat vrouwen mannen met een trotste of ondeugende uitstraling aantrekkelijker vinden.3 Dus ben je een vrouw op zoek naar een man? Trek je mooiste outfit aan, zet je beste glimlach op en maak oogcontact met jouw nieuwe liefde.

Maar wat werkt beter dan al het andere?

Uit onderzoek blijkt dat een aanraking het meeste effect heeft op mensen. De meeste aantrekkingkracht wordt veroorzaakt door een zachte aanraking van het gezicht, gevolgd door de aanraking van de schouder of pols en dan de onderarm. Vooral aanrakingen die zacht en informeel zijn- dus geen schouderklopjes of het schudden van een hand- en die face-to-face plaatsvinden of in een omhelzende vorm blijken de beste flirttechnieken te zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs een lichte aanraking van de arm de kansen vergroot dat een man het telefoonnummer van de vrouw krijgt.4

Welk soort flirt ben jij?

Elk persoon heeft zijn of haar eigen flirttechniek. Dr. Jeffrey Hall beschrijft in zijn boek vijf stijlen van flirten die het meeste voorkomen. Deze verschillende stijlen helpen je om te realiseren wat je anders kunt doen door te ontdekken wat je al goed doet.5

1. fysiek flirten: de uiting van seksuele interesse door middel van lichaamstaal. Deze mensen ontwikkelen vaak snel relaties en hebben meer seksuele aantrekkingskracht met hun partners.

2. beleefd flirten: deze flirtstijl richt zich op goede manieren en non-seksuele communicatie. Hoewel deze mensen niet snel een relatie met iemand aangaan en flirten over het algemeen niet vlijend vinden, hebben ze vaak wel langere, betekenisvolle romantische relaties.

3. De speelse flirter: mensen met een speelse flirtstijl hebben vaak weinig interesse in een romance. Flirten is leuk en goed voor hun zelfvertrouwen.

4. De oprechte flirt: hierbij wordt een intense emotionele band met iemand gecreëerd en oprechte interesse in iemand getoond. Oprechte flirts hebben veelal betekenisvolle romantische relaties waarbij de emotionele connectie belangrijker is dan de seksuele.

5. De traditionele verleider, die ervan uitgaat dat de man de eerste stap moet zetten. Vrouwen met deze stijl hebben meer moeite met het aandacht trekken van mannen en mannen kennen hun potentiële partner vaak al voor langere tijd voordat ze deze benaderen.

Motieven voor flirten

Tot slot heb je nog verschillende motieven waarom mensen met elkaar flirten. Hoe kun je het verschil bepalen tussen iemand die gewoon aardig is of iemand die aan het flirten is? In een studie over flirtmotieven identificeert Dr. David Hennington zes redenen waarom we flirten6:

1. Relationele redenen: flirten omdat je een vriendschappelijke relatie romantisch wilt maken of omdat je een beginnende relatie serieuzer wilt maken.

2. Het verkenningsmotief: om de potentie te testen voor een romantische relatie.

3. Het plezier motief: simpelweg omdat het leuk en spannend is.

4. Instrumentele redenen: flirten om iets te bereiken. Bijvoorbeeld flirten om hulp te krijgen of een serveerster die flirt met een klant om meer fooi te krijgen.

5. Het eigenwaarde motief: zowel mannen als vrouwen houden zich soms bezig met flirterig gedrag om hun zelfvertrouwen te vergroten. Als iemand ingaat op jouw geflirt kan dat een goed gevoel geven.

6. Seksueel motief: om seksueel contact te vergemakkelijken. Hoewel dit volgens Hennington het minst voorkomt, kan flirten ook een signaal zijn dat je het verlangen hebt tot seksueel contact. Mannen zijn eerder geneigd om flirten als seksueel te beschouwen dan vrouwen.

Onthoud goed dat flirten leuk zou moeten zijn. Probeer het niet te serieus te nemen: als je inspanningen niet het juiste effect hebben ga dan niet bij de pakken neerzitten. Blijf glimlachen, geniet van het flirten en wellicht vind je jouw partner sneller dan gedacht!

Bronnen:

1. theweek.com/articles/448643/how-flirt-according-science
2. link.springer.com/article/10.1007/BF00288216
3. sciencedirect.com/science/article/pii/0092656689900202
4. bakadesuyo.com/2011/05/what-simple-thing-can-help-a-guy-get-a-girls/
5. flirtingstyles.com/flirtingstyles
6. niutoday.info/2013/01/31/why-we-flirt-niu-professor-david-henningsen-uncovers-more-reasons-than-just-love-romance/

Over de auteur: Marthe Lem

Marthe Lem is redactrice bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Marthe Lem