Is hij verliefd? De belangrijkste tekenen van verliefdheid

tekenen van verliefdheid elitedating

Verliefdheid is overweldigend, onbegrijpelijk en allesomvattend. We verlangen en streven ernaar, en voelen ons letterlijk ziek als we het kwijt raken. Verliefdheid kan je op de meest onverwachte momenten overvallen. Er kunnen dingen zijn die je doet of dingen die je voelt of denkt, waarvan je denkt: ‘Hm, dat is raar.’ Dit kunnen zomaar tekenen van verliefdheid zijn!

Liefde is…

 • Binnen 4 minuten beslissen we of we iemand leuk vinden.
 • Je kunt verliefd worden op iemand in slechts 1/5e van een seconde.
 • Verliefd zijn heeft een soortgelijke uitwerkingen als cocaïne.
 • Verliefdheid duurt slechts een jaar

“If you’re never been hurt, you’re either very lucky, or very lonely”

Liefde is puur, liefde is pijnlijk, liefde is echt en liefde is schrikaanjagend. Maar hoe weet je of iemand verliefd is? Wat zijn de symptomen van verliefdheid bij mannen en vrouwen? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je hersenen wanneer je verliefd bent? ELITEDATING zet het voor je op een rij.

Lees ook: Hoe word je verliefd en op wie?

Tekenen van verliefdheid bij mannen

Het kan lastig zijn om te weten te komen of een man gevoelens voor je heeft of niet. Jullie perceptie van hoe je verliefdheid zou moeten uiten kan verschillen, je onzekerheid kan ervoor zorgen dat je sommige signalen niet opmerkt of zijn woorden, gedrag en handelingen zijn tegenstrijdig, waardoor je gaat twijfelen aan zijn gevoelens voor jou. Dus, waaraan kun je een verliefde man herkennen?

 • Hij maakt jou prioriteit nummer één.
 • Hij besteedt graag zijn tijd en aandacht aan je. Ook als jullie niet samen zijn denkt hij aan je en belt hij je zonder reden op.
 • Hij is geïnteresseerd in je leven en onthoudt wat je zegt. Het betekent dat hij je serieus neemt en dat hij om je geeft.
 • Hij stelt je voor aan zijn vrienden en/of familie.
 • Hij praat over jullie in de toekomst. Als hij over zijn leven en dromen praat, wordt je daar in betrokken. Hij gebruikt ‘wij’ in plaats van ‘ik’.
 • Hij raak je onbewust vaak aan. Zowel als jullie met zijn tweeën zijn als wanneer jullie in een groep zijn. Hij maakt regelmatig oogcontact en weet altijd waar jij staat in een gezelschap.
 • Hij hecht waarde aan jouw mening.

Tekens van verliefdheid bij vrouwen

En wat zijn symptomen van verliefdheid bij vrouwen? Vrouwen proberen soms met grote omwegen aan iemand duidelijk proberen te maken dat ze diegene wel zien zitten. Enkele anekdotes van wat vrouwen in het geheim doen als ze de verliefdheid flink te pakken hebben1:

“Ik verlaat de bar nooit als hij er nog is- het maakt me niet uit hoe vroeg ik moet werken de volgende dag”

“Ik tekst hem iets willekeurigs, over wat mijn ‘grappige’ buurvrouw deed bijvoorbeeld, alleen om de conversatie te beginnen.

“Ik sta in dezelfde kring als hem, maar vermijd elk oogcontact en praat alleen tegen degene die naast hem staat.”

Ik verzin een ’werkgerelateerde vraag’ die we moeten bespreken tijdens koffie of lunch, omdat ik echt zijn professionele mening over dat onderwerp wil weten.”

“Ik onthoud een mening, grap of een feit die hij meer dan een jaar geleden vertelt heeft, zelfs als hij het niet meer weet.”

“Ik Google mezelf meerdere keren zodat ik weet wat hij kan zien in het geval dat hij besluit me te Googlen.”

6 wetenschappelijk bewezen tekens van verliefdheid

Vlinders in je buik, glinsterende ogen, blozende wangen en klamme handen kunnen allemaal voorkomen als je helemaal weg van iemand bent. Dit zijn echter allemaal tekenen van verliefdheid die vanaf de buitenkant zichtbaar zijn. Van binnen gebeurt er nog veel meer waar we ons niet bewust van zijn: chemische veranderingen die aangestuurd worden door de hersenen. Welke symptomen zijn er te ontdekken als we naar de liefde kijken door een wetenschappelijk (roze) vergrootglas?

6 interessante feiten over liefde die je nog niet kende

fysieke effecten van verliefdheid elitedating Het hart van een verliefd stel slaat hetzelfde ritme

Het eerste teken van verliefdheid? Een gelijkmatige hartslag als je partner. Als twee mensen verliefd zijn, wordt hun hartslag en hun ademhaling gesynchroniseerd wanneer ze samen zijn. Wat nog interessanter is: het is het hart van de vrouw dat zich aanpast aan het hart van de man. Wetenschappers kunnen nog niet verklaren waarom dit zo is- hoe dan ook, is het niet romantisch? 2

symptoom verliefdheid elitedating Handen vasthouden met je lief verlicht de pijn

De hand vasthouden of zelfs alleen maar een blik werpen op een foto van haar geliefde- het verminderd de reactie op fysieke pijn bij vrouwen. Het experiment bestond uit een groep van ongeveer 12 getrouwde vrouwen. De vrouwen kregen lichte elektrische schokken toegediend, terwijl hun partner naast hen zat en hun hand vasthield. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de nabijheid van de partner hielp bij het reduceren van de pijn! Jouw teken van verliefdheid? Een hogere pijngrens als jouw ware liefde in de buurt is.

verliefdheid maakt blind elitedating Verliefd worden heeft soortgelijke uitwerkingen als cocaïne

Is jouw geliefde in jouw ogen de menselijke incarnatie van perfectie? Dan heeft het derde symptoom van verliefdheid toegeslagen: blindheid. Het oude cliché ‘liefde maakt blind’ blijkt gedeeltelijk op waarheid gebaseerd te zijn. Amerikaanse onderzoekers van de University of California kwamen tot de conclusie dat liefde vlekken lijkt toe te brengen aan het brein: verliefde gevoelens lijken andere gedachten uit het hoofd te bannen.3 Hierdoor worden de gebreken van de ander genegeerd. Bovendien wordt er oxytocine aangemaakt in je lichaam- een hormoon dat helpt om het plezier van vrijwel alles dat je ontvangt te intensiveren- waardoor je in feite rondloopt met een roze bril op.

teken verliefdheid elitedating Liefde maakt ons gek

Verliefdheid kan ons niet alleen blind maken, maar ook een beetje getikt. Verliefd zijn verlaagt het niveau van serotonine in onze hersenen. Dit kan leiden tot obsessie met een partner, over- bescherming of bezitterigheid. Hetzelfde niveau van serotonine is waargenomen bij mensen die leiden aan de angststoornis OCD! Dit is een duidelijk teken van verliefdheid: je kunt aan niemand anders denken dan jouw geliefde.4

gevolgen van verliefdheid elitedating Liefde is verslavend

Wanneer je gevoelens voor iemand ontwikkelt maken je hersenen dopamine aan- een stofje dat ook geactiveerd wordt bij het gebruik van cocaïne of nicotine. Onze hersenen worden verslaafd aan het gevoel van verliefd zijn en willen constant meer dopamine produceren. In principe is het intense geluk dat je voelt wanneer je verliefd bent dus vergelijkbaar met de gelukkige gevoelens die je ervaart als je drugs gebruikt. Liefde werkt dus echt als een (gezonde) drugs! 5

Liefde en seks stimuleren creativiteit

Voel je plotseling de behoefte een schilderij te maken of een boek te schrijven? Wellicht is dit een van jouw tekenen van verliefdheid! Onderzoek laat zien dat alleen al het denken aan een romantische partner de lange termijn focus verbeterd en de creativiteit vergroot. De herinnering aan passionele momenten met je beminde zorgt voor een scherpere focus op het heden en een verbeterd analytisch vermogen. 6

De verliefdheid zal uiteindelijk eindigen… Om over te gaan in toegewijde liefde.

Stellen die aan het begin zijn van een romantische relatie zullen zich een jaar later compleet anders voelen en gedragen. Het wordt geschat dat verliefdheid, dat gerelateerd wordt met geluk, euforie, vlinders, afhankelijkheid en zweterige handen, slechts een jaar duurt. Hierna begint de ‘toegewijde liefde’ fase, waarin je diepe gevoelens van verbintenis met je partner ontwikkelt.**

Welke tekenen van verliefdheid heb jij ervaren die niet worden genoemd? Laat het ons weten in een bericht onderaan de pagina!

Bronnen:

1. http://www.thedatereport.com/dating/advice/signs-she-likes-you/

2. lovematters.in/en/news/lovers-hearts-beat-same-rhythm

3. nu.nl/wetenschap/1435533/liefde-maakt-echt-blind.html

4. ShutterStock

5. gurl.com/2014/02/13/crazy-interesting-facts-about-love-that-might-surprise-you/#10

6. edition.cnn.com/2010/LIVING/personal/02/10/o.love.makes.you.creative/

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie