Nog nooit een relatie gehad: een vertrouwelijk gesprek over dit taboe-onderwerp

Anouk is 30 jaar en heeft nog nooit een relatie gehad. Ze is verre van gelukkig met haar situatie maar wil graag met mij praten om het taboe-onderwerp bespreekbaar te maken. Ik heb met haar in een gezellig café afgesproken en ik moet toegeven dat ik een beetje nerveus ben.

Al wachtend vraag ik mijzelf af hoe het voor een jonge vrouw van dertig moet zijn om nog nooit eenvaste vriend te hebben gehad, laat staan ooit intiem te zijn geweest met iemand. Het gevoelige onderwerp maakt mij wat ongemakkelijk met haar te praten.

1. De ontmoeting

Vreemd uitziende types die op hun veertigste nog bij hun ouders wonen; dat was mijn beeld van iemand die nog nooit een relatie heeft gehad. Ik dacht dat het vooral schuchtere mannen waren die, door hun verlegenheid, al niet eens een vrouw durfden aan te kijken. Maar zodra de deur in beweging komt en er een lange, aantrekkelijke vrouw direct op me afloopt, moet ik deze gedachte van me afwuiven. “Hoe kan zíj nou nog alleen zijn?” vraag ik mezelf af.

Ze gaat zitten en vertelt me zoals geen ander verhalen over haar schooltijd, haar carrière en leuke anekdotes. Haar spontaniteit maakt mij wat losser en meer onspannen. “Alleen met de liefde zit het niet mee en hoe langer ik wacht, des te moeilijker het wordt”, zegt ze, waarna ze wat ernstig begint te kijken. “Ik besefte dat ik anders was toen ik in mijn puberteit nooit echt interesse had in jongens. Ik vond ze nogal weerzinwekkend en had daardoor geen zin om dichter bij hen in de buurt te komen. Door het gebrek aan interesse voor jongens vroeg ik mezelf soms af of ik niet als vrouw op zoek zou moeten naar een vrouw”.

2. Het leven als eeuwige single

Ze gaat verder, “Dat laatste leek niet het geval want toen ík interesse kreeg in jongens, leek het te laat.” Dat Anouk niet de enige is in deze situatie, is duidelijk. In Nederland lijkt het er op dat single zijn na je dertigste nog altijd een taboe is, wat het ook niet makkelijker maakt om er openlijk over te praten.
“Door deze situatie worden mijn eisen voor een partner alleen maar hoger”, zegt ze. Mijn toekomstige partner moet begripvol zijn voor mijn situatie. Ook ben ik bang voor een misstap waardoor ik me ook voor leuke mannen blokkeer.” Anouk laat weten graag een partner te willen vinden waar ze intiem mee kan zijn:“Ik wil niets liever dan een vriend die zijn armen om me heen slaat, me streelt en kust. Aan de andere kant heeft het vrijgezellenleven ook positieve kanten, maar die wegen helaas niet op tegen de negatieve kanten van het single vrouw zijn.”

3. Het taboe-onderwerp

“Dat het een taboe is geworden om op latere leeftijd nog single en maagd te zijn, is vooral te wijten aan de geseksualiseerde samenleving waarin wij leven. Het dagelijkse leven bestaat vaak uit carrière maken, een goed sociaal leven onderhouden en een actief seksleven te hebben. Iedereen die hiervan afwijkt, wordt beschouwd als een buitenstaander. Zelfs mijn ouders hebben gebrek aan inzicht met betrekking tot mijn persoonlijke situatie. Dat maakt mij verdrietig en boos tegelijk.”

Ze heeft al vele pogingen gedaan om mannen te leren kennen. Van de koppelpogingen van vrienden tot het aanmaken van een profiel voor online dating; helaas heeft dat tot op heden niet mogen baten. Op dit moment is ze niet erg actief opzoek naar een partner, wel zegt ze: “Ik ben ervan overtuigd dat ik in de nabije toekomst de perfecte man zal ontmoeten. Het duurt bij mij gewoon een beetje langer.”

Wil jij ook graag je verhaal kwijt? Laat het ons weten in een bericht onderaan de pagina!

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie