Is liefde op de werkvloer nog steeds een taboe?

romantiek op het werk toegestaan of niet elitedating

Hoewel het combineren van werk en de liefde problematisch kan zijn, hebben de meeste mensen minstens één werkromance gehad tijdens hun carrière. Een spannende flirt, een (seksuele) relatie of een onbeantwoorde liefde.

Liefde op de werkvloer: collega of partner?

Mensen brengen steeds meer tijd door op het kantoor, er zijn tegenwoordig meer vrouwen aan het werk en de omgangsvormen zijn een stuk informeler geworden. Er worden borrels en bedrijfsuitjes georganiseerd met het doel om een betere band tussen de werknemers te creëren, zodat de werksfeer verbeterd en uiteindelijk ook de bedrijfsresultaten. Maar tijdens al die uren die met elkaar worden doorgebracht, is de kans natuurlijk groot dat er geflirt wordt en er romances ontstaan op de werkvloer.

Mensen brengen het grotendeel van hun leven op het werk door en delen vaak hobby’s, persoonlijke eigenaardigheden en intimiteiten met elkaar. Lange dagen op kantoor, overuren werken, succes behalen en omgaan met tegenslagen zorgen voor intellectuele stimulering en emotionele verbinding met collega’s. Bovendien hebben veel werknemers min of meer dezelfde opleiding, interesses, waarden en een gelijkwaardig inkomensniveau.

Romantiek op de werkvloer- positief of negatief?

Tegenwoordig ontstaan er meer vriendschappen op het werk dan op school, de universiteit of via via. Tenminste, dat volgt uit de resultaten van een pol in Engeland. Een op de drie deelnemers gaf aan hun soulmate gevonden te hebben aan de overkant van hun bureau of tijdens het roddelen bij de koffie, terwijl een derde aangaf de meerderheid van hun vrienden op het werk ontmoet te hebben.1

Maar hoe zit het met romantische relaties? Wordt er veel geflirt en verleid op de werkvloer of houden mensen hun werk en privéleven liever gescheiden? En welke gevolgen heeft dit voor de relaties met andere collega’s en de productiviteit? En wat gebeurt er als het mis gaat?

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland 296.000 werknemers zijn van wie de partner in hetzelfde bedrijf werkt. Dit komt neer op 150.000 stellen op de werkvloer, ofwel 4% van het totaal aantal werknemers in Nederland.2

Hoewel mensen over het algemeen liefdesrelaties op het werk eerder als negatief beschouwen, kan het zeker ook positieve gevolgen hebben.Het is mogelijk dat mensen die een relatie met een collega hebben gelukkiger zijn met hun baan, gemotiveerder zijn en daardoor beter presteren.3 Verliefde mensen zijn vaak gelukkig en hebben veel positieve energie, wat kan leiden tot extra productiviteit. Bovendien blijkt dat stellen op het werk zich minder snel ziek melden.

Om er achter te komen hoe het zit met het flirtgedrag van de Nederlandse singles op de werkvloer hebben we een enquête gehouden onder meer dan 300 van onze leden. Lees hieronder de top 7 favoriete plekken voor seks op kantoor!

favoriete plekken seks op de werkvloer elitedating.nl

Daten met collega geen probleem

Uit de enquête blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden het wel ziet zitten om op een date te gaan met een collega. Ook seksuele romances worden niet uitgesloten.

  • 55% heeft weleens een spannende flirt gehad tijdens kantooruren;
  • 40% heeft weleens een date met een collega gehad;
  • 72% van de singles zou graag op een date gaan met een collega;
  • 61% van zegt weleens seks te willen hebben op het kantoor.

Hoewel 66% van de deelnemers nog nooit een seksuele relatie heeft gehad met een collega, zouden velen dat graag anders zien. 63% van de vrijgezellen zegt weleens een seksuele fantasie gehad te hebben over iemand die in hetzelfde bedrijf werkt, voornamelijk over een collega uit het eigen team (72%).

Wat zijn de meest geliefde plekken om de liefde te bedrijven op de werkvloer? Op nummer één staat het eigen kantoor (38%), gevolgd door het toilet (22%) en de lift (17%).

De keerzijde

Hoewel werkromances steeds vaker voorkomen, zijn er ook veel dingen die mis kunnen gaan. Een onderzoek van de Universiteit Gent suggereert dat het in 70 procent van de gevallen verkeerd gaat. Behalve dat er problemen kunnen ontstaan tussen de ex-partners zelf, kan het ook leiden tot minder respect of ongemakkelijkheid bij andere collega’s. Vooral als het gaat om een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte, is de kans op problemen groter. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld argwaan krijgen als er promoties of bonussen worden uitgegeven.

42% van de deelnemers van de enquête van ELITEDATING geeft aan zonder problemen op een date te gaan of een serieuze relatie aan te gaan met een leidinggevende of baas. 39% zou dit niet doen, omdat de privé en werk liever gescheiden willen houden. Ook zegt ruim de helft van de singles (53%) er geen problemen mee te hebben als twee collega’s een relatie hebben, mits er geen vriendjespolitiek ontstaat en ze discreet blijven.

Ook bij buitenechtelijke affaires kan het op veel tegenstand duiden van anderen en de werksfeer negatief beïnvloeden. Het grote doemscenario voor de werkgever is dat de relatie beëindigd wordt tussen twee collega’s waardoor de samenwerking lastig wordt, met als gevolg dat de spanning ook stijgt tussen andere collega’s en daardoor de productiviteit daalt.

We vroegen de leden van ELITEDATING om de volgende zin af te maken:

Seks op de werkvloer is…

“…een fantasie, en daar zal het bij blijven.”

“super, zolang het voor beiden een gift is en er transparantie over is. Tijd voor een cultuurverandering!”

“een beetje taboe, en daardoor spannend.”

“je op glad ijs begeven. Het kan best wel spannend en leuk zijn, maar denk ook eens aan de collega’s en hun gevoelens!”

“ok zolang je niet betrapt wordt.”

“Spannend!”

“Eigenlijk vragen om moeilijkheden.”

Wat is jouw mening over seks of liefde op de werkvloer? Laat het ons weten in een bericht onderaan de pagina!

Bronnen:

1. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2185991/How-work-colleagues-closest-friends-busy-touch-old-mates.html

2. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4027-wm.htm

3. http://www.siop.org/Media/News/office_romance.aspx

Over de auteur: Marthe Lem

Marthe Lem is redactrice bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Marthe Lem