Vriendschap of liefde: een relatie met je beste maatje

vriendschap of liefde

Een goede vriend of vriendin beschikt vaak over kwaliteiten die je in een potentiële partner zoekt. Hij of zij luistert goed, begrijpt je en jullie delen vaak dezelfde interesses. Dat zijn belangrijke pijlers voor een succesvolle relatie. Hoewel het zoeken naar een partner binnen je vriendenkring wellicht een goede kans van slagen heeft, kleven er ook nadelen aan. Hoe weet je of er sprake is van vriendschap of liefde?

Houd rekening met de mogelijke gevolgen

Wanneer je een relatie met een vriend of vriendin aangaat, sla je het gedeelte van de eerste ontmoeting over. Het daten waarin je elkaar nog moet leren kennen is niet meer nodig, want je weet grotendeels met wat voor persoon je te maken hebt.

Je merkt wanneer hij of zij boos, verdrietig of geïrriteerd is en je kent zowel zijn of haar sterke als zwakke eigenschappen. Ook geef je beide veel om elkaar. Daarmee is al een belangrijke basis gelegd voor een vaste relatie.

Maar hoe groot acht je de kans dat de relatie standhoudt? Ben je bereid om je vriendschap voor een relatie op het spel te zetten? Bedenk goed of er sprake is van vriendschap of liefde voordat je iets doet waar je later spijt van krijgt. Wanneer je eigenlijk niet op zoek bent naar een vaste relatie, laat je dan niet verleiden door de vertrouwdheid tussen jullie. Het is zonde wanneer de liefde snel over blijkt te zijn, aangezien het dan niet altijd even eenvoudig is om de vriendschap weer op het oude niveau voort te zetten.

Let op signalen

Wanneer je denkt dat een relatie levensvatbaar is, probeer dan uit te vinden of je vriend of vriendin je gevoelens beantwoordt. Wanneer hij of zij lichaamscontact zoekt en doorgaans behoefte aan romantiek uitdraagt, dan mag je verwachten dat diegene zich tot je aangetrokken voelt. In dat geval ku je de volgende stap nemen om uit te vinden of er sprake is van vriendschap of liefde. Wanneer je vriend of vriendin echter geen duidelijke tekens geeft, of zelfs vertelt over de mannen of vrouwen waartoe hij of zij zich aangetrokken voelt, dan kun je beter een stapje terug doen. De kans is dan klein dat het gevoel van liefde wederzijds is.

Denk aan de toekomst

Elk koppel moet samen uit zien te vinden of er een basis is voor een serieuze relatie. Je dient beide dezelfde verwachtingen van een relatie te hebben. Wanneer een van jullie de relatie serieuzer neemt dan de ander, dan is het een kwestie van tijd voor problemen ontstaan. Wanneer jullie sterk twijfelen over het antwoord op de vraag of er nu sprake is van vriendschap of liefde, bedenk dan waar je prioriteit ligt.

We gaan ervoor!

Wanneer jullie besluiten een relatie te beginnen, doe dan moeite om je nieuwe partner als geliefde te behandelen en niet als vriend. Onderneem samen romantische activiteiten en beschouw jullie samenzijn niet als iets vanzelfsprekend. Het is belangrijk om te laten zien dat jullie nu meer dan alleen vrienden zijn.

De relatie strandt….

De vraag of er sprake is van vriendschap of liefde blijft natuurlijk lastig te beantwoorden. Wanneer de relatie op de klippen loopt, zal de verhouding tussen jullie waarschijnlijk anders zijn dan voorheen. Dan is niet per se een slechte ontwikkeling. Misschien troost de gedachte dat je als vrienden beter met elkaar overweg kunt dan als geliefden. Je kunt na de verbroken relatie een gesprek met elkaar aangaan en je gevoelens uit de doeken doen. Op die manier voorkom je dat er spanningen ontstaan en een kostbare vriendschap verloren gaat.

Heb je ervaringen met dit onderwerp? Laat het ons weten via een comment onderaan de pagina!

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie