De vijf hoofddimensies van de persoonlijkheid – Extraversie

extraversie elitedating

Je hebt de resultaten van je persoonlijkheidstest gelezen en je wilt nu meer over de vijf hoofddimensies weten? Lees in de nieuwe Raadgever-serie de belangrijkste zaken over de ‘Big Five’ van de persoonlijkheidspsychologie: Extraversie, Openheid, Meegaandheid, Neuroticisme en Zorgvuldigheid.

De dimensie extraversie beschrijft de behoefte aan contact. Het tegenovergestelde van extraversie is introversie. Het verschil tussen beide tegenpolen wordt duidelijk, wanneer je je voorstelt hoe je je voelt tijdens de omgang met andere mensen. Sta je graag in het middelpunt van de belangstelling of vermijd je het liefst de aandacht van anderen en voel je je op je gemak binnen een kleine groep vrienden?

Ook al hangt de behoefte aan menselijk contact samen met ons humeur en de dingen die wij die dag nog moeten doen, de algemene tendens naar extraversie of introversie ligt in onze persoonlijke aard.

Extraversie: de drijvende kracht in de vriendenkring

Personen die graag onder de mensen zijn, worden vaak als levendig, gezellig en communicatief gekarakteriseerd. Zij brengen hun tijd het liefst met anderen door en voelen zich over het algemeen snel in groepen op hun gemak. Zij hebben veel energie en zijn over de meeste dingen enthousiast. Discussiëren vinden extraverte mensen heerlijk en in hun vriendenkring zijn zij een drijvende kracht als het om het organiseren van activiteiten gaat. Zij kennen nauwelijks remmingen en over het algemeen zijn zij zeer positief.

Introversie: achtergrond in plaats van middelpunt

Introverte mensen kunnen als rustig, bedachtzaam en enigszins terughoudend worden beschreven. Tegenover onbekenden geven zij zich niet snel bloot en kijken zij eerst de kat uit de boom. Zij denken veel na en reflecteren op gedane handelingen, maar tegelijk zijn zij soms ook besluiteloos. In grote groepen voelen zij zich niet op hun gemak en houden zij zich liever op de achtergrond. Van introverte mensen wordt vaak verwacht dat zij op zichzelf zijn, hun vriendschappen kunnen echter heel hecht zijn. Hun vriendenkring is niet groot, maar heel trouw. Zij stellen zich langzaam open voor nieuwe mensen. Het kost enige tijd om een vertrouwensband op te bouwen, maar u besteedt dan ook veel energie aan hen.

Bovenstaande beschrijvingen van extraversie en introversie zijn twee uitersten. Er bestaan ook veel tussenvormen. Bovendien geeft de dimensie extraversie pas in samenhang met de andere vier hoofddimensies van de persoonlijkheid een nauwkeuriger en veelzijdig beeld van uw persoonlijkheid.

Heb je vragen of opmerkingen? Plaats deze dan in een comment onderaan de pagina!

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie