De vijf hoofddimensies van de persoonlijkheid – Neuroticisme

neuroticisme elitedating

Je hebt de resultaten van je persoonlijkheidstest gelezen en je wilt nu meer over de vijf hoofddimensies weten. Lees in de nieuwe Raadgever-serie de belangrijkste zaken over de ‘Big Five’ van de persoonlijkheidspsychologie: Extraversie, Openheid, Meegaandheid, Neuroticisme en Zorgvuldigheid.

Elk mens kent gevoelens als liefde, vreugde, woede en verdriet en wij beleven ze in verschillende situaties meer of minder intensief. Hoe wij met onze emoties omgaan, verschilt per persoon. Terwijl sommige mensen hun gevoelens meestal onder controle hebben, laten andere zich leiden door hun gevoelens. De dimensie neuroticisme beschrijft de mate van emotionele stabiliteit van een persoon. De bandbreedte reikt van zeer rustig tot zeer gevoelig.

Een ritje in de emotionele achtbaan

Gevoelige mensen ervaren hoogte- en dieptepunten in hun leven sterker dan rustige mensen. Op positieve momenten lopen zij over van vreugde en genieten zij van het ogenblik, in minder gelukkige situaties worden zij echter ook door hun gevoelens overmand. Tijdens het kijken van een zielige film blijven zij hun emoties moeilijk de baas en weten zij het meestal niet droog te houden. Zij zijn snel bezorgd, nerveus of onzeker en kunnen zich vaak kwetsbaar voelen. Mensen met bovenstaande eigenschappen scoren waarschijnlijk hoog in de dimensie neuroticisme.

De rots in de branding

Rustige mensen reageren in emotionele situaties over het algemeen beheerst. Zij laten zich niet door hun gevoelens leiden maar proberen juist hun emoties de baas te blijven. Zij zijn echter niet koud of gevoelloos. Ook zij kennen gevoelens van blijdschap en angst. In de regel hebben zij echter de neiging het hoofd koel te houden, zij lijken onverstoorbaar en stralen zekerheid uit. Zulke mensen zijn emotioneel stabiel, kalm en evenwichtig. Zij scoren minder hoog in de dimensie neuroticisme.

Beide voorbeelden zijn twee extreme situaties. In de realiteit zijn er ook veel tussenvormen mogelijk. In samenhang met de andere vier dimensies van de persoonlijkheid kan pas de veelzijdigheid van iemands karakter worden omschreven.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een comment onderaan de pagina!

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie