De vijf hoofddimensies van de persoonlijkheid – Meegaandheid

meegaandheid elitedating

Je hebt de resultaten van je persoonlijkheidstest gelezen en je wilt nu meer over de vijf hoofddimensies weten? Lees in de nieuwe Raadgever-serie de belangrijkste zaken over de ‘Big Five’ van de persoonlijkheidspsychologie: Extraversie, Openheid, Meegaandheid, Neuroticisme en Zorgvuldigheid.

De dimensie meegaandheid beschrijft hoe coöperatief wij handelen en in welke mate wij ons laten beïnvloeden of juist invloed op anderen uitoefenen. Mensen verschillen van elkaar in de mate waarin zij hun overtuigingen overdragen en ideeën en emoties van andere overnemen. Het hangt van de factor meegaandheid af, of iemand eerder afstandelijk of betrokken is.

In de omgang met anderen wordt onze persoonlijkheid weerspiegeld. Culturele achtergronden en de opvoeding spelen daarbij een rol, evenals de vaardigheid om zich in anderen te kunnen verplaatsen.

Een mening verkondigen

Stel dat je bent uitgenodigd voor een etentje. Tijdens het tafelgesprek wordt over een net uitgekomen film gesproken en iedereen is er positief over. Jij hebt de film ook gezien, maar vond hem eigenlijk niet zo goed. Vertel je dit aan uw tafelgenoten of houd je het liever voor jezelf, om anderen niet voor het hoofd te stoten?

De dimensie meegaandheid beschrijft hoe mensen reageren op verschillen tussen het eigen standpunt en die van anderen. Het is de vraag of zij de harmonie willen bewaren of het belangrijker vinden om hun mening te verkondigen, ook al kunnen anderen zich daar niet in vinden.

meegaandheid elitedating

Wat betekent een hoge score?

Personen die hoog scoren op de dimensie meegaandheid, zijn meestal opofferingsgezind en behulpzaam. Door hun behoefte aan harmonie ligt het in hun karakter om anderen tegemoet te komen en met iedereen rekening te houden.

Mensen die minder hoog scoren op de factor meegaandheid hebben vaker een rivaliserende omgang met andere mensen. Aan de ene kant hebben zij meestal geen groot inlevingsvermogen, aan de andere kant kijken zij kritisch naar hun omgeving en blijven zij scherp.

De eigenschap om voor eigen belangen te blijven vechten, maakt het mogelijk om voet bij stuk te houden. Het behouden van de onafhankelijkheid en de mening dat ieder voor zichzelf verantwoordelijk is, staat bij deze mensen hoog in het vaandel.

Herken jij je niet in bovenstaande beschrijvingen? Dat geldt voor de meeste mensen. Je hoeft je niet in een van de twee uitersten te herkennen, de kans is groot dat je je tussen beide extremen in bevindt. De bovenstaande karakterschets is onvoldoende om een volledig beeld van een persoonlijkheid te kunnen vormen. Iemands persoonlijkheid berust op meerdere factoren. Een combinatie van de vijf hoofddimensies maakt het mogelijk om de veelzijdigheid van iemands karakter nauwkeuriger te omschrijven.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een comment onderaan de pagina!

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie