De vijf hoofddimensies van de persoonlijkheid – Openheid

openheid elitedating

Je hebt de resultaten van je persoonlijkheidstest gelezen en je wilt nu meer over de vijf hoofddimensies weten? Lees in de nieuwe Raadgever-serie de belangrijkste zaken over de ‘Big Five’ van de persoonlijkheidspsychologie: Extraversie, Openheid, Meegaandheid, Neuroticisme en Zorgvuldigheid.

De dimensie openheid beschrijft de mate waarin een persoon open tegenover nieuwe ervaringen staat. De ene kant van het spectrum omschrijft een karakter die gelijk enthousiast is over nieuwe dingen. Het andere uiterste geldt voor iemand die septisch tegenover onbekende dingen staat en de voorkeur geeft aan de bekende weg.

Experimenteel of behoudend?

Mensen reageren verschillend op nieuwe impulsen. Een deel voelt zich geprikkeld door nieuwigheden, zij vinden het interessant om nieuwe dingen te ervaren en het geeft hen energie. Voor anderen geldt eerder dat ze niet voortdurend nieuwe dingen willen beleven en meer waarde hechten aan vertrouwde zaken. Verandering is in hun ogen niet altijd vooruitgang.

Een voorbeeld kan het verschil duidelijker maken. Wanneer je mag kiezen, ga je dan liever naar een experimenteel restaurant waar je gerechten kunt proberen die je nog nooit eerder hebt gegeten of bezoek je liever je lievelingsrestaurant? Je neemt je favoriete gerecht en weet dat het zeker zal smaken.

Net als bij de andere vier dimensies wordt bij de beschrijving van iemands persoonlijkheid niet alleen onderscheid gemaakt in een open of minder open karakter. Er dient altijd rekening te worden gehouden met de vijf verschillende factoren. Op basis van de antwoorden in de persoonlijkheidstest op vragen die betrekking hebben op uw interesse in nieuwe ervaringen, wordt duidelijk welke mate van openheid voor jou geldt.

openheid elitedating

Wat betekent openheid?

Een hoge mate van openheid is een teken van creativiteit en de behoefte om te experimenteren. In veel gevallen gaan die eigenschappen hand in hand met spitsvondigheid, een liberale denkwereld en interesse in kunst en cultuur.

Personen die minder hoog scoren op de dimensie openheid zijn eerder zakelijk en staan met beide benen op de grond. Vaak zijn deze mensen traditiegetrouw en hechten zij veel waarde aan zaken die in het verleden bevielen. Hun nuchtere en conventionele levensinstelling geeft hen veel houvast.

De bovenstaande karakterschets is onvoldoende om een beeld van een persoonlijkheid te kunnen vormen. Een combinatie van alle vijf hoofddimensies maakt het mogelijk de veelzijdigheid van iemands karakter te omschrijven.

Heb je vragen of opmerking? Laat het ons weten in een comment onderaan de pagina!

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie