Monogamie: hoe belangrijk is trouw in een relatie?

monogamie elitedating

Een eenmalig avontuurtje of een jarenlange affaire kan relaties, huwelijken en families kapot maken. Diegene die bedrogen is, belandt niet zelden in een emotionele crisis, want het bedrog van de partner is moeilijk te verwerken. Toch is vreemdgaan geen uitzondering. Niet alleen in de roddelpers valt er elke dag over affaires te lezen, maar ook in vriendenkringen komt vreemdgaan voor. Past de gedachte dat wij ons aan één persoon binden, wel in deze moderne tijd? Of is monogamie, oftewel seksuele exclusiviteit, een achterhaald concept?

Uit een onderzoek van ELITEDATING over de tien grootste afknappers in een relatie, blijkt dat zowel mannen als vrouwen een betrouwbare relatie zoeken. Mensen willen blijkbaar een monogame relatie. Maar dat is maar één zijde van de medaille. Uit een onderzoek van psycholoog Henk Noort blijkt dat 25% van de Nederlanders wel eens hun partner hebben bedrogen. Waarom gaan mensen vreemd? Waarom zetten mensen hun relatie op het spel en nemen ze het op de koop toe dat ze hun partner zoveel pijn doen?

Monogamie komt in de natuur weinig voor

In de dierenwereld is monogamie eerder uitzondering dan regel. Bijna niemand anders dan de mens is werkelijk monogaam. Biologen proberen telkens om het fenomeen ontrouw met onze genetische programmering te verklaren. De mens wil zich graag voortplanten en talloze kinderen op de wereld zetten. Om dat doel te bereiken, heeft de man meerdere vrouwen nodig, om zijn genen zoveel mogelijk te verspreiden. Het doel van de vrouwen is om de man met de beste genen uit te kiezen. Dan krijgt zij immers gezonde kinderen. Er zit vast een kern van waarheid in deze biologische uitleg, maar niemand is enkel aan zijn of haar genen onderworpen. Ontrouw is nu eenmaal een erg complex thema.

monogamie elitedating

De behoefte aan afwisseling

Levenslange relaties zijn tegenwoordig niet altijd meer vanzelfsprekend. Scheidingen komen relatief vaak voor en de meeste mensen hebben gedurende hun leven meerdere relaties. Trouw geldt dus niet voor slechts één levenspartner, maar komt bij meerdere opeenvolgende partners steeds weer opnieuw om de hoek kijken. Dit model wordt ook wel seriële monogamie genoemd. Toch is de behoefte aan avontuur groot. Veel mensen die vreemd gaan, verlangen naar afwisseling. Dit is voornamelijk het geval als het binnen de relatie niet heel lekker loopt.

De psycholoog Lydon van de McGill Universiteit in Montreal ontdekte, dat gelukkig getrouwde stellen een instinctief beschermingsmechanisme tegen bedreigingen hebben en daarom niet op avances van derde reageren, ook al zien die personen er heel aantrekkelijk uit!

Vreemdgaan is zodoende ook een duidelijk waarschuwingssignaal dat iets in de relatie niet in orde is. Misschien wil iemand zijn of haar onafhankelijkheid bewijzen, of zoekt iemand de erkenning en bewondering die in de relatie niet wordt gevonden. Een slippertje wordt echter minder aantrekkelijk, als er al veel in de relatie is geïnvesteerd. Wanneer een koppel samen een huis, een gezamenlijke vriendenkring en kinderen heeft, dan is het effect van vreemdgaan een stuk groter dan wanneer twee mensen pas net samen zijn.

Monogamie: het verlangen naar zekerheid

De wens om een trouwe relatie te hebben, is nauw verbonden met het verlangen naar orde en zekerheid. Vooral jongeren hechten veel waarde aan monogamie. De psychologe Sabin Walper van de Ludwig-Maximilians-Universiteit in München doet onderzoek naar relaties en families door de jaren heen. Haar resultaat tot dusver: voor 77% van de jonge generatie (geboren tussen 1990 en 1994) is vreemdgaan een serieus gevaar voor het voortbestaan van de relatie, terwijl 62% van de oudere generatie (geboren tussen 1970 en 1974) dat vindt. Dat kan erop duiden dat jongere mensen een grotere behoefte hebben aan vertrouwen en veiligheid in deze complexe wereld.

Als monogamie ver te zoeken is…

Terwijl de wens naar een trouwe partner groot is, is deze wens niet altijd realistisch. Vreemdgaan hoeft niet perse het einde van een relatie te betekenen, maar het is hoe dan ook een duidelijk teken dat iets binnen de relatie niet in orde is. Een crisis kan ook als een kans voor een nieuw begin worden gezien. Wanneer een partner bedrogen is, moet wel het vertrouwen weer worden opgebouwd en dat kost veel tijd.

Een relatie biedt echter ook zekerheid. Hoe instabieler andere levensaspecten, zoals bijvoorbeeld onzekerheid op het werk, hoe belangrijker een stabiele relatie is. Trouw is daarom zeker niet uit de mode en zal door de meeste mensen op waarde worden geschat. Het verlangen naar een monogame relatie zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan.

Hoe denk jij over monogamie en trouw? Laat het ons weten in een comment onderaan de pagina!

Bronnen:

1. Henk Noort, “ Wat mannen echt willen”, 2005.
2. Onderzoek von John Lydon “If-Then Contingencies and the Differential Effects of the Availability of an Attractive Alternative on Relationship Maintenance for Men and Women” verschenen in “Journal of Personality and Social Psychology” (Bd. 95).
3. Johannes Huinink, Josef Brüderl, Bernhard Nauck, Sabine Walper, Laura Castiglioni, Michael Feldhaus, “Panel Analysis of Intimate Relationships and Family Dynamics (pairfam): Conceptual Framework and Design. pairfam-Arbeitspapier “ Nr. 17. Universiteiten Bremen, Mannheim, Chemnitz und München, mei 2010.

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie