Europese single traditioneel

Berlijn, 16.12.2013 – Een enquête onder ELITEDATING leden* wees uit dat Nederlandse singles overwegend traditioneel omgaan met hun eerste date. Van alle ondervraagde mannen is 77% van mening dat het hun taak is om initiatief te nemen en de ander mee uit te vragen. Nagenoeg hetzelfde deel van de mannen vindt daarnaast ook dat zij de rekening zouden moeten betalen. En de vrouwelijke singles…? Die lijken zich er makkelijk aan toe te geven.

In vergelijking met Zweedse respondenten bijvoorbeeld, waar slechts 46% van de mannen aangeeft dat zij initiatief behoren te tonen door hun date mee uit te vragen, steken Nederlanders behoorlijk traditioneel af. Bij Franse mannen voelt 63% zichzilf als initiatiefnemer aangewezen, van de Duitse mannen 68%. In alle onderzochte landen lijken vrouwen het ermee eens te zijn dat het initiatief niet bij hen ligt.

Hoe is het gesteld met het enthousiasme voor de eerste date?

Een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen is de manier waarop naar een eerste date wordt toegeleefd. Minder dan een derde van de vrouwen geeft aan erg enthousiast te zijn voorafgaand aan een eerste date, terwijl bijna de helft van de mannen erg enthousiast is vooor het eerste afspraakje (zie onderstaande grafiek). De vrouwelijke respondenten laten het enthousiasme in hogere mate afhangen van de persoon waar ze mee hebben afgesproken; 37% van de vrouwen tegenover 26% van de mannen. Bovendien wacht maar liefst 91% van de vrouwelijke singles op een uitnodiging voor de eerste date.

Daarnaast laten de resultaten van de enquête ook zien dat mannen bereid zijn om meer tijd te investeren in een eerste date. Waar maar liefst 60% van de vrouwen de voorkeur geeft aan een korte koffiedate, kiest 43% van de mannen voor koffie als beste eerste date. Mannen gaven aan liever ergens een hapje te gaan eten (36%), tegenover 25% van de vrouwen.

Tijdens de date

Nederlandse single mannen en vrouwen lijken dus verschillende verwachtingen te hebben met het oog op de eerste date. Zo zegt ook ongeveer 23% van de mannen: “Ik wil het liefst het levensverhaal van mijn date horen”, terwijl 40% van de vrouwen antwoordde met: “Ik zou het liefst willen dat hij me aan het lachen maakt”.

Wél lijken beide geslachten gemeenschappelijke interesses te hebben wat betreft het gespreksthema: Passies en gemeenschappelijke interesses zijn voor zowel vrouwen als voor mannen het favoriete gespreksonderwerp tijdens de eerste date.

De resultaten suggereren dus dat Nederlandse mannen behoorlijk traditioneel zijn als je kijkt naar de eerste date. Op de vraag wie de rekening zou moeten betalen, geeft maar liefst 80% van de mannen aan dat zij de portemonnee willen trekken na een eerste date.

Maar wat doe je ná een date?

Ruim 45% van de mannelijke respondenten geeft aan dat zij hun date opbellen om te vragen of zij interesse heeft in een tweede date, mits zij een leuke eerste date hebben gehad natuurlijk. Vrouwen zijn wat dat betreft wat minder proactief: slechts 6% onderneemt voorgaande actie bij een geslaagde eerste date. Vooral een sms voor de leuke tijd is onder vrouwen populair: bijna 68% kiest ervoor haar date een bedankje te sturen. 26% van de ondervraagde vrouwen zegt liever te wachten totdat hun mannelijke datepartner hen opbelt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Richt u deze dan aan [email protected]

*Aan de enquête hebben 618 leden van ELITEDATING deelgenomen, 52% daarvan was vrouw.

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie