Bent u een “honden – óf een kattenmens”?

In welke mate heeft een huisdier invloed op uw relatie?

“Honden komen wanneer zij worden geroepen, katten nemen het bericht aan en komen misschien later (Bly, 1998).

Deze claim reflecteert, net zoals de vele grappen die worden gemaakt over honden en katten, de verschillende persoonlijkheden van onze huisdieren. Ze hebben verschillende behoeften, laten andere gedragingen zien en hebben een ander soort relatie met hun baas. Het is dan ook niet vreemd dat mensen vaak een duidelijke voorkeur hebben voor een bepaald huisdier. Sommige mensen bestempelen zichzelf als “hondenmens” of “kattenmens” (Woodward & Bauer, 2007), wat impliceert dat ze zichzelf identificeren met een persoonlijkheid die typerend is voor een bepaald soort huisdier. Als het gaat om huisdieren, zijn mensen dan intuïtief op zoek naar hun persoonlijke match?

Lees meer over de persoonlijkheid van honden en katten én welke invloeden zij hebben op een succesvol datingsleven!

Honden en katten

Lang geleden, toen mensen nog jaagden, beseften zij dat dieren een belangrijke bijdrage konden leveren aan hun bestaan. Duitse archeologen hebben skeletdelen van een hond geïdentificeerd die, zoals zij stellen, 12.000 jaar oud zijn. Wetenschappers zijn het erover eens dat de kat maximaal 6.000 jaar geleden is ontstaan. Aanvankelijk werden dieren om praktische redenen gehouden. Echter werd de relatie tussen mensen, katten en honden steeds intenser. Tegenwoordig worden honden en katten als gezelschapsdieren, als “maatjes”, gezien (Endenburg, ´t Hart, & Bouw, 1994). De spreekwoordelijke benaming “een hond is iemands beste vriend” wordt daarmee bevestigd. Michener (1988) gaat nog een stapje verder door te suggereren dat, in gezinsverband, de vriendschap tussen mens en dier rivaliteit zou kunnen veroorzaken tussen de hond of kat en het kind.

Hondenkarakter vs. kattenkarakter

Ondanks de vele huisdieren (ongeveer 1,5 miljoen honden en 3,6 miljoen katten) is het nog steeds enigszins ongebruikelijk dat honden en katten onder één dak wonen. De uitdrukking “ -als kat en hond leven” impliceert dat honden en katten niet goed met elkaar overweg kunnen. Honden en katten laten typisch “soort-verschillend” gedrag zien. Vroeger werden honden en katten gebruikt voor andere doeleinden. Hun sterke punten werden destijds optimaal benut. De kwaliteiten werden perfect waargenomen en er werd geconcludeerd dat honden in vergelijking met katten beter kunnen luisteren en energieker, extroverter en vriendelijker zijn. De omgekeerde vergelijking ziet er als volgt uit: katten zijn humeuriger, schuchterder meer ontspannen en gereserveerd. Dit werd vastgesteld door Gosling en Bonnenburg in 1998.

Katten leiden over het algemeen een onsociaal en eenzaam bestaan. Ze zijn minder afhankelijk en toch is hun relatie met mensen puur (Karsh, 1984; Palmer, 2001). Aan de andere kant worden honden geclassificeerd als afhankelijk en meegaand. Ook wordt geacht dat ze ten opzichte van mensen een onderdanige en vriendelijke positie aannemen. Tegelijkertijd moeten honden dominant kunnen zijn wanneer dat nodig is (Juarbe-Diaz, 1997; Robins, Sanders&Cahill, 1991; Reusner, 1997).

Zijn er “hondenmensen” en “kattenmensen”?

Honden en katten hebben diverse karakteristieke eigenschappen. Ze zijn in verschillende mate afhankelijk van mensen en hebben de voorkeur voor een andere omgeving. Het zal u dan ook niet verbazen dat de meerderheid van de mensen een duidelijke voorkeur heeft voor één van deze twee diersoorten. Een verrassende bevinding is dat de meeste huisdier eigenaren zichzelf intuïtief labelen als óf een “hondenmens” óf een “kattenmens”. Interessant is dat Gosling, Sandy en Potter (2010) hebben ondervonden dat “honden-mensen” 15 procent meer extravert, 13 procent meegaander en 11 procent meer gewetensvol zijn dan de zogenaamde “kattenmensen”. Aan de andere kant zijn de laatsten 12 procent meer neurotisch én staan ze voor 11 procent meer open voor ervaringen dan “hondenmensen”. Deze uitkomsten suggereren dat zij ogenschijnlijk verschillen in alle “Big Five persoonlijkheidsdimenties”. 1

De beste match?

Welke invloed heeft het bezit van een huisdier op een langdurige relatie? Het is voor een serieuze relatie vaak bevorderlijk wanneer beide partners op dezelfde golflengte zitten (Luo & Klohnen 2005). Men zou kunnen concluderen dat hondenliefhebbers of kattenliefhebbers als koppel betere slagingskansen hebben dan koppels die verschillende voorkeuren hebben.

Bevindt u zich momenteel in een huisdiergerelateerde situatie? Heeft u ervaringen waar onze lezers iets aan hebben? Leuk, grappig, verdrietig of romantisch? Laat u zich dan niet weerhouden en deel uw verhaal met ons!

Beoordeeld door Daniel Nitschke en Wiebke Neberich, ELITEDATING

1. Rob Groen, De kennissite voor ontwikkeling van teams in organisaties
http://www.teamontwikkeling.net/Teamrollen-Belbin/Big-Five-persoonlijkheidsdimensies.asp

Avatar

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie