Smart is sexy: hoe het lezen van boeken je liefdesleven kan verbeteren

lezen is sexy onderzoek elitedating

Kan het lezen van boeken jouw kansen in de liefde verbeteren? Uit een nieuwe enquête van ELITEDATING blijkt van wel!* 51% van de singles date zelfs liever iemand die graag leest. Ook kan de inhoud van je boekenkast je aantrekkelijker maken.

Met behulp van onze leden en ELITEDATING’s psychologe Salama Marine, hebben we dit literaire verlangen verkend en de claim dat lezen sexy is onderzocht.

Smart is het nieuwe sexy

Een ‘sapiosexual’ is iemand die zich aangetrokken voelt tot intelligentie of tot de menselijke geest. Het is een opkomende trend in dating en relaties, die gevoed wordt door de technologische vooruitgang in de afgelopen decennia. Sapiosexuals worden dus opgewonden door intelligentie en het gebruik ervan en hebben een sterke intellectuele connectie nodig om hun interesse in een persoon te behouden.

Tip: Leer de beste manieren om te flirten!

Ben je benieuwd hoe de Nederlandse singles denken over ‘smart is sexy’? Lees hieronder de resultaten van het onderzoek!

De nummers liegen niet: lezen is sexy!

Uit de resultaten van de enquête blijkt dan een persoon met een goede collectie boeken in zijn of haar bezit aantrekkelijker is. Zo zegt meer dan de helft van de ondervraagde singles dat ze graag iemand zouden daten die van lezen houdt. Bovendien bleek uit een eerdere enquête, dat een goedgevulde boekenkast het hart van vrouwen sneller doet kloppen: maar liefst een op de vier vrouwen vind dit het aantrekkelijkste wat een man in zijn woning kan hebben!

welke boekgenres vinden singles aantrekkelijk? elitedating.nl

Behalve dat lezen sexy is, onthulde de enquête nog andere interessante feiten over mannen, vrouwen en hun literaire voorkeuren.

1. Vrouwen houden van mysterieuze mannen- en vice versa

De weg naar het hart van de meeste singles ligt achter een sluier van mysterie: 30 procent van de vrouwen en 28 procent van de mannen kozen thrillers als het meest aantrekkelijke genre dat een potentiële partner kan lezen. Wil je indruk maken op je date? Haal dan snel Henning Mankell of Simone van der Vugt in huis!

Lees ook: In hoeverre beïnvloedt uiterlijk de partnerkeuze?

De thriller werd bij de vrouwen gevolgd door online content, dat door 23 procent van de ondervraagde vrouwen als meest sexy wordt gezien en door klassieke boeken, waar 22 procent de voorkeur aan geeft.

Bij mannen staat non-fictie met 22 procent op de tweede plek van meest aantrekkelijke genres, gevolgd door erotica (21%).

2. Fantasie blijft fantasie

Voor zowel mannelijke als vrouwelijke singles is het beter om hun reeks Lord of the Rings of Harry Potter boeken zo snel mogelijk uit de kast te halen voordat ze een date mee naar huis nemen. Dit is voor zowel de Nederlandse mannen als vrouwen het meest onaantrekkelijke genre.

3. De liefde voor boeken brengt liefde in het leven

Hoewel het genre een rol kan spelen in aantrekkelijkheid, laat de enquête uiteindelijk zien dat lezen sexy is, ongeacht aan welk boek je de voorkeur geeft.

Volgens Salama Marine, psychologe van ELITEDATING bestaan er verschillende redenen waarom singles een voorliefde hebben voor degene die van boeken houden, maar de voornaamste reden is dat “mensen kijken naar diegene die interessante hobby’s hebben- en lezen is daar één van. Waarom? Omdat een goed boek kan leiden tot diepgaande discussies.” Ze voegt hier aan toe dat “jouw smaak voor boeken bepaalde aspecten van je persoonlijkheid kan benadrukken: ben je nieuwsgierig, romantisch of dromerig? Door het delen van jouw smaak en voorkeuren kan je jouw innerlijke wereld laten zien en delen met andere.”

Dus, smart is het nieuwe sexy en lezen kan je helpen een afspraakje te regelen! En, zoals blijkt uit de enquête, Nederlanders zijn echte boekenwurmen: maar liefst 85 procent van de Nederlandse singles leest voor zijn of haar plezier en slechts 2 procent zegt mensen die lezen saai te vinden. Salama zegt dat deze populariteit laat zien dat “lezen een passie is die je gemakkelijk kan delen met je partner”- waardoor het een goede gemeenschappelijke basis kan vormen voor een langdurige relatie

Kortom, als je goed te boek wilt staan bij iemand, begin met een goed boek. Waarom? Omdat lezen – officieel- sexy is.

Bronnen:

*Enquête onder 724 Nederlandstalige singles

Over de auteur: EliteDating Redactie

Dit artikel is voor u geschreven door de redactie van EliteDating.

Bekijk meer artikelen geschreven door de EliteDating Redactie